Kontaktlencse-viselés nyáron

A kontaktlencsét viselőknek az év minden szakában különösen óvatosnak kell lenniük, illetve fokozottan be kell tartaniuk a higiéniás szabályokat.

Az alábbiakban arról olvashat, hogy melyek azok az óvintézkedések, amivel elkerülheti a szemészeti problémák kialakulását, illetve milyen esetekben kell különösen odafigyelnie a kontaktlencse megfelelő alkalmazására.

Szabályok négy évszakra

Nyáron hajlamosabbak vagyunk kevésbé betartani a lencseviseléssel kapcsolatos higiéniai szabályokat. A kontaktlencse rendszeres fertőtlenítése nagyon fontos; lencsetípusoktól és ápolófolyadéktól függ, hogy minimum mennyi időre kell a lencsét a folyadékba helyezni. Ez a fontos lépés nem maradhat ki akkor sem, ha valaki táborban van, vagy egyéb olyan helyen nyaral, ahol a higiéniás feltételek kevésbé adottak.

Ha komoly higiéniai hiányosságra lehet számítani a nyaralás során, javasolt az eldobható napi lencsék használata, arra viszont ilyen esetekben is figyelni kell, hogy a lencse behelyezése mindig tiszta kézzel történjen. A kéz tisztítására használhatóak kis kozmetikai kendők, kézfertőtlenítő folyadékok. Ha a szem erezetté válik, esetleg begyullad, átmenetileg fel kell függeszteni a kontaktlencse használatát, még akkor is, ha ez kényelmesebb viselet.

A kontaktlencsét viselők mindig vigyék magukkal a szemüvegüket is, hiszen ha a kontaktlencsével probléma adódik, vagy szemészeti tünetek jelentkeznek, szemüveg viselésére kell áttérni.

A kontaktlencsével lehetőleg ne ússzon!

Akár tengervízben, édesvízben vagy mesterségesen kialakított medencében történik az úszás, javasolt előzőleg a kontaktlencsét kivenni, hiszen a vízben való sport, játék hatására könnyen elveszíthetjük, illetve ha a szembe klóros vagy esetleg fertőzött víz kerül, kellemetlen problémák jelentkezhetnek.

A kémiai irritánsok és allergének

Legyen szó akár kémiai irritánsokról, mint például egyes gázok, gőzök, vagy akár pollenekről, még a kontaktlencsét nem viselők szemét is próbára teszik. Ha valaki kontaktlencsét visel, még érzékenyebbé válik ezekre a hatásokra, tehát kémiai irritáló anyagokkal való érintkezéskor, illetve pollenallergia esetén ajánlatos a kontaktlencse helyett szemüveget hordani.

Amennyiben a lencse viselése kellemetlenné válik, a szem erezett lesz, gyulladásos tünetek jelentkeznek, javasolt szemészeti vizsgálatra elmennie, és addig, amíg a szemész orvos erre engedélyt nem ad, a kontaktlencse viselését átmenetileg felfüggeszteni!


close