Kisgyermekkori kancsalság

Orvos válaszol rovat
Kedves Doktor Úr/Nő!
A kérdésem a következő:
Van egy 16 hónapos (világoskék szemű) kisfiam. A születése után a 3. napon enyhén besárgult (1 éjszakán át kapott kékfény kezelést).
Korán feltűnt, hogy szemből nézve a bal szeme befelé fordul, mára már csak nagyon ritkán venni észre (talán kinőtte?!). Ezzel a problémával két szemorvost is felkerestünk, az első megijesztett, idézem „mivel a szülők is szemüvegesek (anya: B1, 75; J2, 75; apa: 0,5 cilinder) a kicsinek is lát a két szeme között 0,5 eltérést... ezt (féloldali letakart) szemüveggel lehet korrigálni”, és további kivizsgálást javasolt.
A másik orvos azt mondta, hogy kinövi a kancsalságot, a hunyorgás a világos szeme miatt van (több fényt enged be). Most kinek lehet igaza?
Ami még idegesít, hogy a mai napig erősen dörzsöli az előbb említett szemét (nem csak akkor ha fáradt), ritkán hunyorog, naponta többször hapcizik. Lehet allergiás tünet?
Ha ez/ezek a tünetek komoly bajra utalhatnak, szeretném minél hamarabb kideríteni, és kezeltetni.
Hova, kihez forduljak?
Előre is köszönöm válaszát!
2010. 11. 21. | 22:36

Kedves Kérdező! A kék szemű kicsiknél nagyon gyakori valóban, hogy érzékenyebbek az erős fényekre és hunyorognak. A hapcizás előfordulhat erős illatoktól is. A szemdörzsölés lehet enyhe gyulladás, allergia, rossz szokás, esetleg szemüveg igény (a homályos képet igyekszik „törölni”) miatt is. Nem írta, hogy mikor voltak a vizsgálatok (mennyi idős volt a kisfiúcska). Érdemes lenne újra pupilla tágításban lemérni, és a mérési eredmény, esetleges kancsalítás alapján dönteni a további teendőről, szükség esetén esetleg szemtakarásról. (Ilyen picurka korban 0,5 D eltérés véleményem szerint nem jelent nagy képélességbeli eltérést a két szem között, ami tompalátás veszélyeit hordozná és emiatt kellene takarni.) A fénytörés mérése picurkáknál nagyon nehéz és sokszor pontatlan, rövid idő alatt jelentősen változhat is.

Orvosszakértő 2010. 11. 28. | 21:08
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close