Kontaktlencse és szemgyulladás

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

A problémám a következő. Már lassan 5 éve hordok kontaktlencsét, nem szokott vele problémám lenni, leszámítva azt, hogy néha strandolás, vagy sokáig bent felejtett idő után begyulladt a szemem. Beismerem az elején egy kicsit hanyagabb voltam és előfordult hogy nem vettem ki, nem cseréltem naponta az ápoló folyadék vizét stb.,de mióta néha begyullad ezekre odafigyelek. Most viszont ok nélkül gyullad be az egyik szemem, és nem tudom miért lehet ez. Éjszakára mindig kiveszem, jól megtisztítom és nem látok rajta sérülést. Air Optix lencsét hordok havonta váltogatom őket, kb 1 hónapja azt hittem a lencsével van a baj, ezért újat raktam be mielőtt letelne az 1 hónap, majd teljesen rendbe jött a szemem, most viszont 2 hét után ismét egyfolytában begyullad,de mindig csak az az egy szemem. Visine szemcseppről hallottam jót és rosszat is, most azt használom, mert a gyógyszertárban azt mondták az a legjobb gyulladásra. Érdemes elmennem orvoshoz? Úgy tudom mire időpontot kapok, az hosszú hetekbe telik, annyira meg nem csúnya, hogy ügyeleten foglalkoznának vele, viszont engem zavar. Vagy műkönnyet kellene használnom? Az segít?
2011. 08. 12. | 19:11

Kedves Kérdező!

Nagyon örülök, hogy a szemgyulladások után ennyire óvatos és körültekintő. Fontos lenne megnézni a ápoló folyadék állapotát is – bár ennek ellentmond az, hogy csak ez egyik szemén jelentkeznek a panaszok. A műkönny készítmények enyhe irritáció esetén segítenek, de komolyabb eltérés esetén nem megfelelőek. Jó volna szemészeti rendelésre időpontot kérni és ha nagyon távoli az időpont akkor esetleg ott megmutatni, ahol a kontaktlencsét illesztették. Sajnos a háttérben lehetnek a szaruhártyának olyan enyhe eltérései melyek súlyosabb következménnyel járhatnak, ha elhanyagolják őket. A Visine készítmény, jó, DE fontos, hogy elfedi lecsökkenti a gyulladásos tüneteket, panaszokat az igazi ok megszüntetése nélkül (nincs benne igazi antibiotikum, antiviralis vagy gyulladás csökkentő hatóanyag).
Addig is, ha mód lenne rá néhány napot kontaktlencse nélkül szemüveget viselve is meg kellene próbálni, hátha csak a szaruhártya hámja viselődött meg és időt adni neki a regenerálódásra.

Orvosszakértő 2011. 08. 17. | 08:41
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close