Kötőhártya gyulladás vírustól

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Kb 3 hete háziorvosom kötőhártya gyulladást állapított meg a jobb szememen, és Brulamycin-nel kezelt. Szemem 1 hét alatt rendbe jött, már nem pirosodott, nem szúrt, nem váladékozott reggelre, de fényérzékenysége megmaradt. Világosabb napszakokban csak egy szemmel tudtam vezetni, és zavart a monitor fénye is. Ezután az egy hét után felkerestem a helyileg illetékes TB által finanszírozott rendelőt, ahol ketten vizsgáltak meg. Oftaqix-et és Corneregel-t kaptam, mert szaruhártya-gyulladást állapítottak meg. Vizsgálat után kaptam 3 csepp pupillatágítót. Mondták, hogy mehettem volna hamarabb is…! Napi kontrollra hívtak vissza szerda, csütörtök, péntek. A sokadik kontroll után már hárman vizsgáltak, mikor végre egy orvos azt mondta, hogy ez herpesz szerinte. Ekkor bevonták kezelésembe a Virgan nevű szemkenőcsöt. Oftaquix 5x, Virgan 4x, a Corneregel-t pedig ne használjam, ezt a javasolták. Ez számomra már 24 óra használat után határozott javulást éreztetett. Már kevésbé zavarta a fény a szemem. Legutóbbi kontrollon mind a három orvos azon tanakodott, hogy mitől van az a „faágszerű beszűrődés” a szememben. Továbbra is az adott gyógyszereket használjam. Ez pénteken volt, most hétfőn lesz a következő látogatásom. Idegesített, hogy ennyi orvos tanácstalan állapotommal kapcsolatban. És utánanéztem ennek a beszűrődésnek a neten:
forrás: http://www.drdiag.hu/kereso/diagnosztika.adatlap.php?id=44529&name=Keratitis-dendritica-
„A szaruhártya felületére lokalizálódó, faágszerű rajzolatot mutató, vírus okozta gyulladás. A Vírusos szaruhártya gyulladást leggyakrabban a következő vírusok okoznak: Herpes Simplex….stb. ”
Itt még leírják a panaszokat, tüneteket, melyek tökéletesen illenek rám. Majd olvasom: ajánlott teraphia: Corneregel!!!
AMBULÁNS LAP:
V: 1,0
1,0
od érágas conj od szaruhártyán fent mély ereződés, 10 ó irányában faágszerű beszűrődés, mely festődik, hátlap harmatozott, pupilla alatt több apró kerek beszűrődés, mely nem festődik, nagyon mély ereződés, csarnok kp, mély, vize tiszta, pupilla kerek, centrális, fényre jól reagál. Írisz színe rajzolata megtartott. Lencse tiszta.
Most önhatalmúlag nem használom az Oftaquix-et, helyette a Corneregelt alkalmazom kb 3 napja.
Kérdéseim:
1. Ha problémámat vírus okozza, miért használjak Oftaquix-et, mely tudtommal bakteriális jellegű problémákat hivatott megoldani?
2. Miért ne használjam a Corneregel-t, ha nem csak az internet, de a betegtájékoztató szerint is az ilyen jellegű problémákra lett kifejlesztve?
3. Enyhén homályos a látásom. Ez a szemkenőcstől, vagy a beszűrődéstől van? Maradandó?
2011. 07. 17. | 13:26

Kedves Kérdező!

A herpes vírus okozta szaruhártya gyulladás az elején nem jellegzetes beszűrődésekkel szokott indulni, melyet bizonyos idő után követ a faágszerű rajzolat. Amíg ez nem jelenik meg addig szinte nem lehet pontosan besorolni a gyulladás típusát, bár a gyulladás tünetei nagyon jellegzetesek – főleg az intenzív fényérzékenység. A corneregelt ennek ellenére, amíg a hám nem regenerálódott teljesen szerintem fontos lenne használni a terápia mellett.

Orvosszakértő 2011. 07. 21. | 22:31
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close