Látáscsökkenés

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

41 éves vagyok, szklerózis multiplex miatt 8 éve látóideg sorvadás keletkezett a bal szememen, alsó látótérfél kieséssel (visus: -0,5; CFF: 34 volt). Azóta homályosan látok, illetve csak a bal szememmel nézve a látótér alsó részén csupán szürkeséget érzékelek, de mindkét szemet használva gond nélkül tudtam olvasni. Az utóbbi időben nehezebben látom a betűket, kissé távolabb kell tartanom az olvasandó szöveget, illetve ha letakarom a jól látó szememet, úgy érzem, általánosságban valamelyest rosszabbul látok - a megmaradt látóteremmel -, mint korábban, a nagy betűket is nehezebben látom. (Jobb szemmel tökéletesen látok közelre és távolra is.)

A kérdésem az lenne, hogy a már meglévő látóideg sorvadás önmagában okozhat-e látásrosszabbodást elindító folyamatokat (rövidlátás rosszabbodást, hályogot, visus csökkenést, szemnyomás-növekedést, illetve további - sm-shub nélküli - látóideg sorvadást, stb.), vagy pedig ezek esetleges kialakulása nem függ össze a meglévő sorvadással? Ezen kívül érdekelne, hogy ennek műtéti úton való orvoslására jelenleg van-e lehetőség?
2012. 03. 11. | 10:12

Kedves Kérdező!
Mindenképp minél hamarabbi műszeres szemészeti kontrollt lenne érdemes kérni. A kontroll során a látóteret, esetleg a látóideg funkcióira utaló elektrofiziológiai vizsgálatot és ami a legfontosabb, ellenőrizni kellene a távoli és közeli látásélességet is! Az életkor szerint a presbyopia küszöbére lépett, elképzelhető, hogy az érintett szemet kicsit jobban erőltette és hamarabb észlelte a fáradékonyság jelét. Ha szükséges esetleg közeli munkához korrekciót felíratni, mely elméletileg csökkenti az ebből adódó panaszokat. Kísérő egyéb betegség megjelenését ezen a szemen sokkal hamarabb észleli, még akkor is ha esetleg ugyanolyan mértékű, mint a másik szemen. A látóideg sorvadásának műtéti úton való megoldásáról pontos lehetőségeket (személy szerint) még nem ismerek.

Orvosszakértő 2012. 03. 14. | 17:00
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close