Látászavar távolra

Orvos válaszol rovat
Augusztusban azt vettem észre, hogy távolra (kb 15 méternél távolabbra) homályosan látok.
Semmilyen más tünetet nem tapasztaltam, a szemem nem volt bevérezve, nem váladékozott.
A szemészeten azt mondták, hogy enyhe kötőhártya gyulladásom van. Kaptam rá ciloxan-t, ami 1-2 nap alatt meg is szüntette a problémát.

A biztonság kedvéért (az orvos tanácsát betartva), azért még pár napig csepegtettem. Ezután egy hétig tünetmentes voltam, majd egyik napról a másikra mindkét szemem erőteljesen bevérzett. Visszamentem a szemészetre, ahol azt a tanácsot kaptam, hogy ismételjem meg a ciloxan kúrát de legalább egy hétig csepegtessek.

Ez így is történt, a szemem rendbe is jött. Egészen a múlt hétig nem is tapasztaltam semmilyen látászavart, de ekkor megint jelentkezett a homályos látás. Ismét szemészet, ahol a doktornő jónéhány vizsgálatot elvégzett és mindent rendben talált. Közelre látás, szemnyomás rendben, semmilyen gyulladás nem tapasztalható.

Azt mondta valószínűleg szemszárazság okozza a problémámat. Azóta Systane balance-al csepegtetek de egyelőre nem tapasztalok jelentős változást (bár az is igaz, hogy csak nem rég kezdtem el). Érdekelne a véleménye, hogy mi okozhatja a homályos látást az esetemben.

Egy pár részlet, ami esetleg segíthet a válaszadásban:
- Augusztusban, pár nappal utánam, testvéremnek is kötőhártyagyulladása lett és ő is csak nehezen szabadult meg tőle.
- A homályos látásom nem állandó jellegű. Felkelés után pár órán át szinte mindig rosszul látok távolra, de napközben nagyon változó. Vannak napok amikor alig érzékelek problémát, de olyanok is, amikor szinte egész nap rosszul látok.
- Sokat ülök monitor előtt. Ha a szemnek fárasztó tevékenységet végzek, akkor általában (de nem mindig) utána kb. 1 óráig közelre is homályosan látok.
- A probléma alapvetően a jobb szememet érinti (a ballal születésem óta rosszul látok)
- Napközben sokszor van olyan érzésem, mintha egy vékony filmréteg lepné el a szemgolyómat és pislogáskor is sokszor úgy érzem, mintha kissé tapadna a szemhéjam a szememre. A szemem nem váladékozik, de naponta 3-4 alkalommal fehér színű nyálka összegyűlik a szemzúgban. Próbáltam bő vizzel is mosni a szememet, általában utána tisztábban látok, de nem oldja meg teljesen a problémát.


Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikerült a kérdésem, de próbáltam minden részletet leírni. Válaszát előre is köszönöm.
2012. 10. 13. | 19:16

Először is fontos lenne a bal szem gyengeségét tisztázni. A gyengébb látás háterében mi állhat – esetleg tompa látás, erősebb szemüveg igény, látóidegfő eltérés stb.

A vissza-visszatérő homályos látás hátterében a szemfenék keringési problémája és a látóidegfő eltérése is állhat. Ezeket a szemfenék alapos vizsgálatával, látótér vizsgálattal, CFF, OCT vizsgálattal lehet ellenőrizni, illetve ha szükséges érfestéssel. A vércukor ingadozás is okozhat periódikus homályos látást a szemlencsére kifejtett hatásán keresztül.

Emiatt érdemes teljes belgyógyászati kivizsgálást kérni: ellenőriztetni a vérnyomást, a nyaki erek állapotát, kizárni a diabetes mellitust is. Ugyanakkor a leírásból kitűnik, hogy a panaszok egy része a szemfelszín eltéréseivel függ össze. A könnytermelés nagyon sok tényezőtől függ – mind környezeti, hormonális stb. Emiatt gyakori, hogy reggel illetve a pislogással összefüggésben jelentkeznek a panaszok. A megfelelő műkönny kiválasztásához sok türelem kell, több készítményt is ki kell próbálni mire a legideálisabbat meg tudja találni. (Van akinek a legolcsóbb legegyszerűbb szemcsepp “jön be”, van akinek a legújabb fejlesztésű zselés állagú készítmény.)

Orvosszakértő 2012. 10. 16. | 20:34
close