Lézeres szemműtét vékony szaruhártyával

Orvos válaszol rovat
Kérdéssel és egyben kéréssel fordulok Önhöz. Gyermekem aki 20 éves fiú, dacból vagy mert szégyellte, évek óta nem használta a szemüvegét és gondoltam egy lézeres szemműtét majd segít a problémánkon. Fel is kerestünk egy lézerközpontot ahol közölték velem, hogy a gyermek nem műthető, mert vékony szaruhártyával született (450mikron).

A jobb szem:D(sph)-5,75 D(cyl)-1,00 tg.fok90
A bal szem:D(sph)-9,75 D(cyl)-4,50 tg.fok115.

Remélem,hogy jól írtam az adatokat ahhoz, hogy tanácsot tudjanak nekem adni, hogy mi lenne a megfelelő kezelés, esetleg hol végeznek beavatkozást, mert nem szeretném ha megvakulna!
2012. 10. 05. | 07:37

Kedves Kérdező! A kérdést olvasva, kicsit elszomordatm, miért nem a 20 éves fia írta. Nagyon fontos lenne, hogy Őt is érdekelje a kérdés, elszánt legyen a látása érdekében.
A legfontosabb első lépés szemüveg viselése – ellenőrízve a pontos dioptriát, kiválasztva a legjobb lencsét. A következő lépésként lehet kontaktlencsével próbálkozni. Lényeges, hogy a legjobb korrekcióval milyen látás érhető el. Elképzelhető ugyanis, hogy a nagy dioptria cylinder, illetve alap miatt a jobb szemét használta inkább és a bal tompa látóvá vált. Ebben az esetben az agya nem tanulta meg azt a szemét használni és ilyenkor sajnos semmilyen műtét nem tud segíteni. Ezek mellett nagyon fontos, hogy a szem egésze egészséges-e, nincs a látóhártya elvékonyodva, rendben van-e az éleslátás helye.
Ezeken tovább lépve, ha megfelelő korrekcióval jó mindkét szemen a látásélesség és semmilyen módon nem megy bele a fia a korrekcióba (szemüveg, kontaktlencse) akkor még esetleg a szemlencse eltávolítása műlencse beültetéssel jöhet szóba. DE ilyenkor – az idősekhez hasonlóan az alkalmazkodó képesség elvész és “olvasó” szemüvegre lesz szükség.

Orvosszakértő 2012. 10. 08. | 22:17
close