Szemüveg mellett szemfájás

Orvos válaszol rovat
Lányom 18 éves, szemüveget hord (2-es az egyik, 1.5-ös a másik szeme). 2 éve kapott szemüveget, azóta küzd problémákkal. Sokáig nem tudja viselni a szemüveget, mert megfájdul, szúr, éget, viszket a szeme, fáj a feje, az iskolában emiatt csak csukott szemmel tud ülni. Viszont, ha nincs rajta a szemüveg, homályosan lát és újra fáj a feje. Voltunk szemészeti szakrendelésen, fej-CT-n, minden negatív, a szemüveg lencséjét jónak tartották, műkönnyet javasoltak. Ez 1 hétig jónak bizonyult, de újra visszajöttek a problémák. Fogalmam sincs, kihez fordulhatnék, nagyon rossz nézni, hogy mindig kedvetlen, mindig fáradt és állandóan becsukva tartja a szemét. Mit tudna tanácsolni nekünk?
2012. 10. 04. | 11:15

Kedves Kérdező! Ilyen sakk-matt helyzetekben – de alapvetően is – érdemes a kályhától elindulni. Pupilla tágításban lemérni a pontos fénytörést és a beszűkült pupilla mellett majd bepróbálni a legideálisabb szemüveglencsét. Fontos megállapítani mi az a lencse, ami éleslátást biztosít a lehető legkevesebb panasz mellett. A serdülő korral sok minden megváltozhatott – néha még a szaruhártya görbülete a cylinder is változik, pontosabban az igénye a korrigálásához. Ha nem zárkózik el meg lehetne próbálni esetleg a kontaktlencsét is, hátha jobb látást komfortosabb helyzetet teremt. Valószínűleg az allergia lehetőségét is kizárták, mert ez okozhat még hasonló tüneteket.
Sajnos a kedvetlenség, fáradtság, a szem becsukásának hátterében nem mindig szemészeti ok áll. DE valóban fontos lépésről lépésre minden lehető okot feltérképezni és kizárni.

Orvosszakértő 2012. 10. 08. | 21:56
close