Úszóhályog

Orvos válaszol rovat
Kedves Doktornő!
A szemlencsémen egy vízhólyag szerű kis göb keletkezett. Az orvos szerint egy úszóhályog van a szememben. Szeretném kérdezni, hogy ez mitől alakult ki és mi a gyógyítási módja? Mivel az itteni orvostól semmilyen választ nem kaptam csak annyit, hogy majd meg kell műteni .
2012. 08. 20. | 05:35

Kedves Kérdező!
A szaruhártyán fellelhető „kúszóhályog” közvetlen nem jelent veszélyt a szemre, ami miatt azonnali műtétre lenne szükség minden esetben. A műszeres vizsgálat során pontosan meg lehet nézni a szaruhártyára rákúszó kötőhártya kettőzet mennyire vastag, erezett, gyulladt. Fontos, hogy milyen mértékben terjedt rá a szaruhártyára. A műtét során azt a kettőzetet kell minél pontosabban, teljesen leválasztani a szaruhártyáról. Amíg kicsi addig, csak kis területről kell leműteni, kisebb lesz a műtét utáni seb, gyorsabb a gyógyulás. Ha már a látást is zavaró mértékű, belóg egészen a látópályába, akkor már nagyobb a műtét utáni seb, nagyobb a hegesedés, a kiújulás esélye. Mivel ez „választható időpontú” műtét (nem sürgős) érdemes a kevésbé UV sugárzásnak kitett időben elvégeztetni. Ugyanis, ha a sebet jelentős UV sugárzás, nap éri a hegesedésnek nagyobb a valószínűsége.
A betegség oka nem mindig egyértelmű, de azokban alakul ki nagyobb valószínűséggel akik több időt töltenek a napon, vagy korábban valamilyen sérülés, idegentest volt a szemen.

Orvosszakértő 2012. 08. 24. | 14:17
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close