Szemműtét

A szemműtét segítségével sokféle elváltozást lehet kezelni. Ma már mind a rövidlátás, mind a távollátás és a szemtengelyferdülés is kezelhető lézeres szemműtéttel, a szemüveg és a konyaklencse használata mellett.

A beavatkozások a szem szaruhártyáját és a szemlencsét érintik. A szemműtét során a szem fénytörését a szaruhártya megfelelő rétegének elpárologtatásával változtatják meg, azaz elvékonyítják, így felszínének domborulatain változtatnak.

A szemüveggel és a kontaktlencsével szemben a műtét véglegesen megváltoztatja a szaruhártya fénytörő erejét, bár a kezelés megismételhető.

Szemműtéti eljárások

PRK (Photorefractive Keratectomia)

Eltávolítják a szaruhártya közepén található felső hámréteget, és itt valósul meg a lézeres kezelés. 3-5 nap elteltével begyógyul. Addig fedőkötést kell alkalmazni, vagy speciális lencse szükséges, és fél évig napszemüveggel kell óvni a szemet az erős UV-sugárzástól.

LASIK (Laser Assisted In Situ Keratomileus)

Érzéstelenítés után a szaruhártya lebenyt készítenek, felhajtják és lézerrel a mélyebb rétegeket vékonyítják el, majd a lebenyt visszahajtják. Garantált a gyors látásjavulás, viszonylag fájdalommentes a felépülés.

LASEK (Laser Assisted Intraepithelial Keratomileus)

Az első két módszer előnyeit egyesíti. 20 százalékos alkohollal fellazítják a hámot, a mélyebb rétegeket elvékonyítják. Ezt követően a hámréteget visszasimítják a helyére. A műtéti beavatkozás után 3 napig magas víztartalmú terápiás lágy kontaktlencse ajánlott, ez alatt gyógyul a hám.

Attól függ a módszer kiválasztása, hogy milyen a szem fénytörési hibája, és a beteg kérésétől függően is változik a beavatkozás.


close