Szemüveg

A szemüveg főként a fénytörési hibák javítására szolgáló optikai eszköz. Hogy szemüvegünk sokáig hordható maradjon, be kell tartanunk néhány alapszabályt a kezelésével kapcsolatban.

Hogyan kell a szemüveget kiválasztani, beállítani, majd tárolni? Ezt mutatjuk be a továbbiakban.

A szabályok betartásával számos kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat, a szükségtelen kiadásokról nem is beszélve.

Pontos keretbeállítás

A szemüveg átvételekor az optikus beállítja a szárat és az orrtámaszt. Ugyanis a keret torzulása nem csak kényelmetlenné teszi viselését, de súlyos szemészeti problémákat is okozhat. Ha deformálódik a keret, megváltozik a szem és a szemlencse távolsága, így a lencse az ideálistól gyengébb vagy erősebb hatást fejt ki. Ne is próbáljuk visszahajlítani, bízzuk ezt a szakemberre, aki megfelelő eszközökkel kijavítja a hibát.

Szemüvegünk tárolása

Legjobb kemény tokban tárolni szemüvegünket. Tok nélkül vagy zsebben soha ne tároljuk.

Mindig lencsével felfelé tegyük le szemüvegünket, ellenkező esetben maradandó fizikai károsodás is érheti a lencsét, ami ellen még a karcmentesítő réteg sem véd.

Amennyiben az olvasószemüveget láncon, a nyakban viseljük, vigyázni kell arra, hogy mihez ér hozzá vagy ütődik oda.

Szemüvegkeret

A műanyag keret általában három év alatt kiszárad és elöregszik. Ezután már nem lehet megmunkálni, új, nagyobb dioptriájú lencsét belecsiszolni. Sok esetben kieshet a lencse a keretből az elöregedés miatt.

Mindig két kézzel, két száránál fogva kell fel- és levenni a szemüveget, mert az egykezes használat során a keret sarkánál torzulás és károsodás alakulhat ki, ez pedig jelentős mértékben lerövidíti a keret élettartamát.

Kisméretű fémcsavarral rögzítik a szemüvegszárakat, és ilyen csavarokat helyeznek a lencsetartó karikákba is fémkeret esetén. Ezek az apró csavarok kilazulnak a használat során, ezért bizonyos időközönként utána kell húzni, ellenkező esetben akár kieshetnek a lencsék.

Vannak úgynevezett „damilos” keretek, amelyeknél egy vékony damil tartja a lencsét. Ez a damil a lencse keskeny vágatában végződik. Ha a vágat peremét a legkisebb sérülés is éri, a rögzítés bizonytalanná válhat.

Igen fontos a kifúrt keretek esetében, hogy használjuk a kemény szemüvegtokokat, abban tároljuk a szemüveget. A puha anyagú tartóban megfeszülhetnek a csavarok és ezért kitörhetnek.

Szemüveglencse

Igen fontos a lencsék megfelelő ápolása. Ehhez az optikai szaküzletekben beszerezhető speciális tisztító folyadékok és kendők használata ajánlott. A legtöbb tisztítókendő anyaga műszálas. Szárazon törölgetni soha nem szabad, az igen apró porszemek is sérülést okoznak a lencse felszínén. Lekophat a karcmentesítő réteg a száraz dörzsöléskor, azután pedig már nem nyújt védelmet a mechanikai sérülésektől.

Ha rákerült valami a lencsére és nincs kéznél speciális tisztítószer, használjunk bő csapvizet és egy kis folyékony szappannal vagy mosogatószerrel öblítsük le a szemüveget. Fontos, hogy a tisztítószer karcmentes legyen.


close