Kontaktlencse cseréje

A használati idő lejártával mindenképpen cserélni kell a kontaktlencsét – a még szabad szemmel épnek, tisztának tűnő lencsét is. Érdemes feljegyeznünk az időpontot naptárunkba, vagy telefonunkon emlékeztetőt létrehoznunk – ha hosszabb viselési idejű lencsét használunk.

Feltétlenül cserélni kell a kontaktlencsét, ha az megsérül, elszakad vagy elszennyeződik, vagy ha a szem fertőző betegsége miatt távolítottuk el.

A legfontosabb, hogy az előírtak szerint cseréljük a lencsét annak érdekében, hogy kényelmes legyen a viselet és egészséges maradjon a szemünk. Amikor megkapjuk az első kontaktlencsénket, az optikus pontosan tájékoztat, mennyi ideig viselhetjük, és milyen gyakran kell azt cserélni.

Eltérő kontaktlencsék viselési ideje

Többféle kontaktlencse létezik, amelyeket különböző időszakonként kell cserélni. A naponta eldobható lencséket értelemszerűen egy használat után el is dobhatjuk, majd másnap új tiszta párt helyezhetünk be. Ebben az esetben nincs szükség tisztításra, fertőtlenítésre vagy tárolásra.

A hosszabb viselési idejű lencséket szintén egy napig hordjuk, ám a kivétel után egy lencsetokban tároljuk őket. Ma már több olyan sokoldalú kontaktlencse-ápoló folyadék kapható, ami tisztít és fertőtlenít egy lépésben, ezzel téve a lencseápolást még egyszerűbbé.

Cseréljünk rendszerrel!

Néhány kontaktlencsét akár folyamatosan is hordhatunk, még alvás közben is. Ezeknek szintén szabott ideje van, mielőtt újra kellene cserélni, vagy tisztítani, fertőtleníteni. A hétnek mindig azonos napján cseréljük a lencsét. Amikor kinyitunk egy új doboz kontaktlencsét, érdemes ráírni a csomagolásra azt a napot, dátumot, amikor arra kell cserélnie a régit.


close