Kontaktlencse ápolása

Első, a 19. század végére datálható megjelenése óta a kontaktlencse töretlen népszerűségnek örvend a látásgondokkal küzdők körében. Noha a mai lencsék lényegesen jobb minőségűek és precízebb eljárással készülnek, mint az első, 23 milliméteres átmérőjű üveglencsék, tisztításuk és karbantartásuk továbbra is nagyon fontos feladat.

A fénytöréssel kapcsolatos látásproblémák jelenleg négyféleképpen korrigálhatóak. Lézerrel, szemműtéttel, szemüveggel valamint kontaktlencsével.

A manapság kapható lágy kontaktlencsét sokan választják az okuláré alternatívájaként, mivel viselése kényelmesebb és nem játszik szerepet alkalmazásakor a túl erős dioptria.

Magas víztartalom és oxigénáteresztő képesség

Ezek a kényelmes lencsék ma már oxigénáteresztő képességgel és magas víztartalommal rendelkeznek, hogy a felhasználók életét minél könnyebbé tegyék. Mára sikerült elérni azt is, hogy hordhatóság nem korlátozódik mindössze pár órára. Mivel gyakorlatilag úsznak a szem felületén lévő könnyfilmen, nem okoznak sérülést. Ugyanakkor még a legmodernebb technológiai eszközök sem képesek hosszan működni, ha nem ápoljuk vagy tartjuk karban őket megfelelően és rendszeresen.

Kontaktlencse tisztítása és fertőtlenítése

A kontaktlencse ápolásában két fontos tényező játszik szerepet: a tisztítás és a fertőtlenítés. Teljesen logikus, hiszen egy olyan eszközről van szó, ami közvetlenül érintkezik testünk egyik legérzékenyebb és legfontosabb szervével, a szemünkkel. Szerencsére mára kifejlesztettek olyan többfunkciós oldatokat, amik megfelelő sterilizálást és tisztítást tesznek lehetővé, és biztonságos tárolásra adnak lehetőséget. Az oldatban való tárolás azért fontos, mert a mai lágy lencsék sokkal érzékenyebbek, mint korábbi változataik a lerakódásokra és könnyedén ki is száradnak.

Természetesen, ma már forgalomban vannak rövid ideig hordható, eldobható kontaktlencsék, amik nem igényelnek különösebb odafigyelést. De akik hosszú távra terveznek, mindenképpen konzultáljanak szakemberrel és kérjenek tanácsot a megfelelő oldat kiválasztásához. Szerencsére a kontaktlencse-viselés is egy idő után rutinszerűvé válik, akárcsak a tárolásuk és karbantartásuk.


close