Szemcsepp gyulladt szemre

Szemcsepp gyulladt szemre is használható, ám első lépésként tisztázni kell a gyulladás kiváltó okát, mert alapvetően ettől függ a szemcsepp kiválasztása.

Elengedhetetlen a megfelelő műszeres vizsgálat, szükség esetén váladéktenyésztéssel, laborvizsgálattal kiegészítve. Néha gyulladtnak tűnik a szem, de valójában más betegség áll a háttérben – pl. zöld hályogos roham során jelentkező fájdalmas,- piros, könnyező szem. A gyulladás a szem minden részét érintheti. A legbanálisabb kötőhártya gyulladástól, a látást (sőt az életet is!) veszélyeztető „gennyes szemgolyóig” (endophthalmitis).

Az alkalmazható szemcseppek főbb csoportjai a szteroid és nem szteroid gyulladáscsökkentő szemcseppek. Ezeket akár hosszabb ideig lehet alkalmazni, ha szükséges, naponta 4-5x is. Ismert fertőző ágens esetén a megfelelő antibiotikum, vagy vírusellenes szerek, (ritkábban gomba- vagy amőbaellenes cseppek).

Nagyon fontos az érzékeny, irritált szem megnyugtatása – műkönny készítményekkel, hámosító zselékkel, esetleg kenőcsökkel. A szivárványhártya gyulladása esetén pupillatágító szemcseppet is javasolt alkalmazni.


close