Ideghártya

Az ideghártya, másnéven retina a pupillán keresztül a szembe érkező fényt továbbítja az agyba, biztosítva a látást. Amennyiben az ideghártyát sérülés éri, a látás módosulhat.

Az alábbiakban az ideghártya fogalmáról valamint a leggyakrabban előforduló ideghártya problémákról olvashat.

Ideghártya (retina)

A tárgyakról visszevarődő fény a pupillán keresztül hatol a szembe. A lencsén és a zselés állagú üvegtesten átjutva eléri az ideghártyát, másnéven retinát. Az ideghártya nagyon vékony. Az ideghártya a fényt üzenetté alakítja, amelyet az optikai ideg az agyba továbbít. Amint az agy megkapja az üzenetet, kialakul a látás. Az ideghártya sérülése látásvesztést okozhat.

Gyakori ideghártya problémák

A látásromlás mértéke az ideghártya sérülés súlyosságával áll szoros összefüggésben. Az ideghártya középső részének sérülése következtében nehezebbé válik az olvasás, a távoli tárgyak észlelése és a színérzékelés. A külső részek sérülésének hatására az oldallátás valamint az éjszakai látás módosul.

Az ideghártya sérülésének leggyakrabban előforduló tünetei a következők: hirtelen fényvillanások, lebegő pontok, csökkentlátás, oldallátás elvesztése és torzult látás.

Retinaszakadás és lyukak

Az ideghártya egy gyenge ponton elszakadhat a természetes öregedési folyamat vagy egy erős ütés hatására. Egyes örökletes betegségek hajlamosítanak a retinaszakadásra vagy a lyukak megjelenésére. Az apró szakadás nem igényel orvosi kezelést.

Diabéteszes retinopátia

A cukorbetegség előidézheti a diabéteszes retinopátia kialakulását. Az ideghártyát tápláló apró erekben változások mennek végbe. Előrehaladott stádiumban az újonnan kialakult, abnormális erek ránőnek a retina belső felszínére, és akár az üvegtestre is átterjedhetnek. Ezek az erek megakadályozzák, hogy a fény elérje a retinát. Ennek következtében felhős, homályos látás alakul ki, és akár ideghártya leválás is bekövetkezhet.

Ideghártya-leválás

Az ideghártya-szakadás után az üvegtestben található folyadék átszűrődhet a felső réteg alá, és az ideghártya leválik a szemfalról. Ahogy a retina elhúzódik, a páciens úgy érzékeli, mintha egy árnyék jelenne meg a szeme előtt.


close