A multifokális lencse és a vezetés

A multifokális lencsék használatával az olvasó és a távollátó szemüvegeket nem kell cserélgetni. A vezetés alatt kiválóan lehet látni az utat és a műszerfalat is. Azonban a multifokális lencsét viselők számára nehezebb az éjszakai vezetés, ők csak jóval közelebbről látják a táblákat. Hosszú távú, vagy sötétben való vezetés esetén, távollátó szemüveg viselése javasolt.

A multifokális lencsék nem csak távolra vagy közelre, hanem bármilyen távolságra egyaránt jól biztosítják a látást, mivel megszámlálhatatlan fókuszponttal rendelkeznek. 40 év fölött a közeli tárgyak éles látásának képessége romlik (presbyopia). Ilyenkor jó a multifokális lencse használata, mivel így nem kell cserélgetni az olvasó és a távolra látó szemüvegeinket.

Vezetésnél kiszélesíti a látómezőt, ezáltal nem csak az utat, hanem a műszerfalat és a visszapillantó tükör eseményeit is kiválóan látni vele.

A multifokális lencsét viselők számára azonban nehezebb az éjszakai vezetés. Jelentősen lassabban vezetnek, még alacsonyabb sebességnél is nehezebben ismerik fel a közúti veszélyeket, és csak jóval közelebbről látják a közúti táblákat. Így rövidebb idő áll a rendelkezésükre, hogy leolvassák az azokon látható információkat, és megfelelően reagáljanak azokra.

Szakértők nagy távolságra vagy éjszakai vezetéshez multifokális lencse helyett hagyományos szemüveget ajánlanak.


close