Vörös szem

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

26 éves egyetemista vagyok, a problémáim körülbelül fél éve kezdődtek. Tavaly augusztusban a bal szemem többször is bevörösödött, de mivel semmilyen más panaszom nem volt, ezért úgy gondoltam, hogy a fáradtságtól történhet mindez. 1 hónap elteltével azonban már orvoshoz kellett fordulnom, először kötőhártya gyulladást állapítottak meg a bal szememen, majd egy alapos vizsgálat után kiderült, hogy van egy allergiás gyulladás is ezen a szememen. November környékén a jobb szememre is átment ez az allergiás gyulladás, és mivel nem volt egészséges a szemem az allergiás gyulladás miatt, kb. kéthetente kötőhártya gyulladást is elkaptam. Ez így folytatódott január közepéig. Több szemcseppet is felírtak (a kötőhártya gyulladásra a Tobradex-et, az allergiás gyulladásra először a Relestat-ot kaptam, aminek a konzerváló anyagára allergiás lettem, ezért ezt a szemcseppet abba kellett hagynom rövid idő után, majd helyette felírták a Flucon szemcseppet).
A Flucon használata után a jobb szememről az allergiás gyulladás megszűnt, a bal szememen azonban továbbra is megmaradt, bár javult, de sajnos nem szűnt meg. Ennek az allergiás gyulladásnak normális esetben semmilyen tünete nincs, nem vörös a szemem, nem viszket, nem váladékozik, azonban ha sminkelek, hajat mosok, szemkörnyék ápoló krémet használok, vagy bármilyen kémiai-vegyi anyag közel kerül a szememhez kivétel nélkül elkezd égni a bal szemem és érzem, hogy valami irritálja azt. Több szemorvosnál is jártam már, sajnos senki nem tudta megmondani, hogy mi lehet ennek az allergiának az oka. A kérdésem az lenne, hogy Ön mit javasol, kihez forduljak, mert a sok gyulladás következtében a látásom is romlott (szemüveget kellett januárban felíratnom, pedig előtte sosem volt baj a látásommal) illetve amíg ez az allergiás gyulladás rajta van a bal szememen, sajnos a kötőhártya gyulladásokat is legalább kéthetente elkapom.
2012. 02. 29. | 09:52

Kedves Kérdező!
Először is nagyon alaposan át kell nézni, hogy minden szem környékére kerülő szer allergén és lehetőleg tartósítószer mentes. Érdemes ezen túl tartósítószer mentes műkönny készítményekkel védeni a szemet.Az első tünetek jelentkezésekor szinte rögtön elkezdeni a kezelést, másrészt pedig allergológussal felvenni a kapcsolatot. A pontos allergén feltérképezése, esetleg szisztémás gyógyszer kiválasztása, a kezelési stratégia pontos átbeszélésével. A bakteriális felülfertőződést nagyon körültekintő cseppentéssel, a szemdörzsölés elkerülésével lehetséges.

Orvosszakértő 2012. 03. 04. | 16:54
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close