Lutein szemre

Lutein szemre, a szemünk védelmében. A lutein egy fontos antioxidáns, amely segít a sejtek megújulásában és szemünket is védi.

Az éleslátás helyének életkorral összefüggő degeneratioja (age realated macula degeneratio= AMD) a vezető vaksági ok az 55 évnél idősebbek körében.

Az AMD-ben – az egyik legjelentősebb szembetegségben – a fényérzékelő receptorsejtek megújulásának, regenerálódásának zavara valószínűsíthető, amely hátterében örökletes tényezők, anyagcserezavarok, környezeti hatások stb. állhatnak.

Antioxidánsok

Ezek közül a legfontosabb a sejtek nem megfelelő anyagcseréje, oxidatív stressze áll. Ebbe a folyamatba szólnak bele a különböző antioxidánsok – közülük a legjelentősebbek a lutein és zeaxanthin, C-vitamin, E vitamin, glutation stb. –, melyek segítenek megvédeni az ideghártya nagyon érzékeny festékpigmenteket tartalmazó sejtjeit.

Lutein és zeaxanthin

A lutein és zeaxanthin olyan pigmentmolekulák, melyek a szervezetbe jutva a látóhártya éleslátást biztosító helyén, a maculában halmozódnak fel. Segítenek a sejtek megújulásában, ellenállóbbá téve a sejteket az oxidatív stresszel szemben.

Több tanulmányban is kutatják, vizsgálják ezen készítmények jótékony hatását – és megfelelő dózisát – az AMD megelőzésére, illetve a betegség előrehaladásának lassítására. Ezzel a szemünk világának megőrzését teszik lehetővé.


Tünetek

close