Az üvegtesti homályokról

Az üvegtesti homályok megjelenése a természetes öregedési folyamat része.

Egyénenként eltérő, hogy mikor és milyen mértékben alakulnak ki.
Az alábbiakban részletesen olvashat az üvegtesti homályok kialakulásáról, illetve kezeléséről.

Üvegtesti homályok

Az üvegtest képezi a szem jelentős hányadát, elsősorban vízből áll, és fontos szerepe van a szemgolyó formájának megőrzésében. Egészséges állapotában teljesen átlátszó, ellenkező esetben azonban a betegek homályos foltokra panaszkodnak. A tapasztalatok szerint ezek a homályok változatos méretben és alakban fordulnak elő, jelenlétük azért is zavaró, mert a helyzetük a szemmozgásnak megfelelően változik.

Lerakódások az üvegtestben

Különböző okokból az üvegtestben található kollagén rostokon sokféle anyag lerakódhat. Gyulladás, illetve vérzés után csillogó, sárgásfehér, kalcium-foszfát tartalmú gömböcskék maradhatnak a szemben. Ezt az elváltozást cukorbetegség és a magas koleszterinszint is okozhatja.

Örökletes betegség következményeként szintén megjelenhetnek az üvegtesti homályok. Ilyen például az amyloidosis: ezzel az elnevezéssel olyan kórfolyamatokat jelölnek, amelyek során fehérje rakódik le bizonyos szövetekben, így a szemben is.
Több alkalommal műtött, sérült szem esetén tapasztalható, hogy kisméretű koleszterin kristályok ülepednek le az üvegtestben, ez az elváltozás azonban nem gyakori.

Az ideghártya leválásának kockázata

A homályok mennyiségéből elfolyósodott, töredezett üvegtestre lehet következtetni. Ilyenkor megnő az ideghártya leválásának kockázata, ezért a szemészeti kivizsgálás során az ideghártya állapotát is felmérik. Ha időben megtalálják az elvékonyodott, sérülékenyebb területet, lézeres beavatkozással meg tudják akadályozni a leválást, ellenkező esetben a látás teljes elvesztése is bekövetkezhet. Különösen veszélyeztetett az a beteg, aki nehéz fizikai munkát végez, mert az erőlködés növeli az ideghártya leválásának esélyét.

Nem lehetséges a terápiás megelőzés

Az üvegtesti homályok hamarabb jelentkeznek azoknál, akik sokat olvasnak, illetve számítógépes munkát végeznek. A folyamat lassítása érdekében ajánlott bizonyos életmódbeli tényezőkre nagyobb hangsúlyt fektetni, mint a bő folyadékpótlás, a megfelelő vitaminok és nyomelemek fogyasztása (lutein, zeaxantin, C-vitamin), a rendszeres testmozgás.

Ezek segíthetnek, de jelenleg még nem ismert olyan célzott terápia, amely megakadályozná az üvegtesti homályok jelentkezését. Műtéti úton megoldható az eltávolításuk, de ez a beavatkozás igen kockázatos.


close