Látóideg betegségei

A látóideg betegségeit gyakran okozzák tumorok, de sérülések, fertőzések, kísérő betegségek is szerepet játszhatnak kialakulásukban. A gyógyulás érdekében a tünetek jelentkezésekor azonnal szakorvoshoz kell fordulni.

Az alábbiakban a látóideg betegségeiről, kialakulásuk okairól, kezelésükről kaphat bővebb információt.

Az ingerületet, amelyet az ideghártya és a fotoreceptorok érzékelnek, a két látóideg továbbítja az agyba. Ha az ideg károsodik, akár teljes látásvesztés is kialakulhat. Gyakori probléma az agyalapi mirigy tumoros megbetegedése, hiszen a daganat nyomja az ideget. Mivel a két ideg kettéválik, károsodhat csak az egyik szakasz is, ez látótérkiesést okozhat. Ennek tipikus mintája is lehet, melyből a szakorvos már tudja, pontosan melyik idegrészen alakult ki a betegség.

Papillaödéma

A papillavizenyő kialakulásakor a látóideg azon a részen duzzad meg, ahol a szembe lép. Ez lehet daganat, tályog, sérülés, vérzés, magas vérnyomás miatt, amikor a koponyaűrben emelkedik a nyomás. Homályos látás, teljes vakság, fejfájás is felléphet néhány napon keresztül, a sötét foltok akkor is jelentkezhetnek, mikor a beteg feláll. Szemtükri vizsgálat és diagnózis után a betegség függvényében többféle kezelés alkalmazható.

Optikus neuritisz

A látóideg bármely szakasza begyulladhat, okozhatja fertőzés, gyulladás, autoimmun betegség, szifilisz, szklerózis multiplex. Akár teljes látásvesztést is okozhat, akár egyik, akár mindkét szemen. A szem mozgatása fáj, időleges javulás után erőteljesebb romlás várható. Diagnózis után – ha a betegség magától nem javul – kortikoszteroid-kezelés is következhet.

Optikus neuropátia

Az ischaemiás optikus neuropathiánála látóideg vérellátása nem megfelelő, a sejtek elhalnak, nem működnek megfelelően, ez pedig látásvesztéshez vezethet. Akár néhány óra alatt is létrejöhet a teljes vakság, de 2-7 nap alatt is kialakulhat. magas vérnyomás, cukorbetegség, érelmeszesedés, játszhat szerepet a kialakulásában.

A kor mellett a veszélyes, toxikus anyagok is okozhatnak optikus neuropátiát, de nem megfelelő, B-12 vitaminban szegény táplálkozás is. Szemtükri vizsgálattal diagnosztizálják. A nem artériás látóideg-betegséget a kísérő betegség (magas vérnyomás, cukorbetegség) kezelésével orvosolják. Kerülni kell a dohányzást, az alkoholt, helyesen kell táplálkozni, egyes táplálék-kegészítők is segíthetnek a tünetek javulásában.


close