Zöld hályog eltávolítása

A zöld hályog vagy glaukóma a látóideg betegsége, amely a szemnyomás megemelkedésével, majd a látóidegrostok pusztulásával jár.

A mai modern számítógépes szemvizsgálatok szerencsére már egészen korán kimutatják az idegrostok pusztulását, ezért negyvenéves kor felett érdemes évente felkeresni a szemorvost, hogy még a látótérkiesés előtt fény derüljön a problémára.

Zöld hályog kezelése

A zöld hályog kezelését alapvetően háromféle módon oldhatjuk meg. A konzervatív módszer szemcseppek használatát jelenti, de lézeres vagy műtéti úton is megszabadulhatunk a problémától. Mindkét típusú kezelés célja a további károsodás megelőzése, a már elpusztult sejtek visszaállítására viszont nincs lehetőség. A glaukóma típusától és előrehaladottságának mértékétől is függ, hogy melyik út a járhatóbb.

Szemcseppek zöld hályogra

A zöld hályog ellenes szemcseppeknek két típusát különböztetjük meg. Az egyik a csarnokvíz termelését csökkenti, míg a másik a csarnokvíz elvezetését fokozza, így akadályozza meg a szemnyomás növekedését. Sok esetben évekig elég a szemcseppes kezelés, azonban a terápia hatástalansága esetén elkerülhetetlen a műtét.

Lézeres eljárások

Az argon lézer trabeculoplastika lényege, hogy a szemben előforduló egyik szövet jobban elnyeli az argon lézer fényét, mint a többi, így olyan biokémiai reakció indul el, amely növeli a szem folyadékelvezető képességét. Az Nd:YAG iridotomia során a lézer kilyukasztja a szivárványhártyát, így segítve a csarnokvíz elvezetését. A lézeres cyclophotocoagulatio pedig a csarnokvizet előállító sugártest roncsolását jelenti.

Műtéti eljárások zöld hályog esetén

A trabeculectomia során a sebész mesterséges csatornát létesít a csarnokzug és a kötőhártya alatti szövetek között, így nyitva utat a felesleges csarnokvíznek.

A gyöki iridectomia alatt hagyományos sebészi eszközökkel képeznek lyukat a szivárványhártyán, amelyen keresztül távozhat a felesleges csarnokvíz.


close