Kötőhártya-gyulladás kezelése

A kötőhártya-gyulladás kezelése során mintát vesznek a szemváladékból és laboratóriumi módszerekkel a fertőzés fajtáját is meghatározzák. Más kezelést igényel a bakteriális eredetű és a vírusos kötőhártya-gyulladás. A kötőhártya-gyulladás ugyanakkor allergiás eredetű is lehet.

Gyermekkorban az időről időre kiújuló kötőhártya-gyulladás hátterében általában a rosszul átjárható könnycsatornát találjuk. Rendszerint gyermekgyógyászati ellenőrzéssel idővel magától megnyílik. Ha nem, akkor beavatkozás szükséges.

Bakteriális eredetű kötőhártya-gyulladás esetén antibiotikum- tartalmú szemcseppet írnak fel, amely pár nap elteltével megszünteti a gyulladást. Gyermekeknél praktikusabb szemkenőcsöt alkalmazni, mivel könnyebb felvinni a szemre. A kezelés egész időtartama alatt használni kell a gyógyszert, ezáltal meg lehet előzni azt, hogy a fertőzés kiújuljon.

A vírusos kötőhártya-gyulladásnak csak a tünetei enyhíthetők a recept nélkül beszerezhető gyógyhatású készítmények segítségével, antibiotikus szemcseppekkel, valamint szemkenőcsökkel nem kezelhető. A vírusfertőzésnek egész egyszerűen le kell folynia ahhoz, hogy a tünetek végleg elmúljanak. Az első napokban a tünetek felerősödhetnek és 2- 3hét is kell, hogy a vírusfertőzés elmúljon.

Amennyiben allergiás eredetű a gyulladás, nyálkahártya duzzanatcsökkentők, antihisztaminok, hízósejt stabilizálók, valamint szteroidok, illetve gyulladáscsökkentő szemcseppek lehetnek hatásosak.


close