Szemcsepp száraz szemre

A szemszárazság az egyik leggyakoribb szembetegség, minden harmadik ember érintett lehet. Rendkívül kellemetlen probléma, amit érdemes minél előbb kezelni.

A szemszárazság könnyhiány vagy könnyvesztés során kialakuló könnyfilmkárosodást jelent. A könnyfilm felelős a szaru- és kötőhártya nedvesen tartásáért, így ha ez megsérül, a szem nem csak kiszáradhat, hanem fogékonyabb lehet a külső behatásokra, fertőzésekre is.

Mit tehetünk a probléma megoldásáért?

A száraz szem okai, tünetei

Habár idősebb korban gyakoribb betegség, fiatalokat is érinthet. Hormonális változások, valamint betegségek is befolyásolhatják a kialakulását. Aki gyakran ül a számítógép előtt, azt is veszélyeztetheti a probléma.

Kezdetben olyan érzés, mintha porszem került volna az ember szemébe, ezt követően a szem égni, fájni kezd. Ilyenkor a pislogás is komoly fájdalmat jelent, reggel pedig kifejezetten nehéz kinyitni a szemet.

Az elhanyagolt száraz szem szövődményei lehetnek nem gyógyuló szaruhártya-hámhiány, elfertőződő szaruhártyasebek, fekélyek. De mit tehetünk a gyógyulás érdekében?

A szemcseppek sokat segítenek

A száraz szem kezelésének legfőbb pontja az, hogy a szem felszínét nedvesen tartsuk. Erre a legjobb, ha szemcseppet használunk. Az orvos mérlegeli, melyik készítmény legmegfelelőbb erre a célra.

A szemcsepp pótolja a hiányzó vizet, azonban fontos, hogy ne tartalmazzon tartósítószert, valamint, hogy ellensúlyozza a szemszárazság kialakulása nyomán sérült egyensúlyt: a megfelelő mértékű könny elérése, a szaruhártya glikogéntartalmának növekedése, a kehelysejtek számának visszaállítása a cél. A műkönny többféle is lehet, a betegség súlyossága és kiváltó oka határozza meg, milyen típust ír fel nekünk az orvos. A szemcseppek olyan vitaminokat és tápanyagokat is tartalmaznak, melyek segítik a szem regenerációját.

A szemcseppet gyakran, félóránként-óránként kell alkalmazni a kívánt hatás elérése érdekében.


close