Könnymirigy rendellenességei

A megfelelő látáshoz feltétlenül szükség van könnyre, védelmet nyújt, és megtöri a fényt. A leggyakoribb könnymirigy-rendellenesség a szemszárazság.

Az alábbiakban a könnymirigy rendellenességeiről és a kezelési lehetőségekről olvashat bővebben.

A könnymirigy termeli a könnyet, állandóan nedvesen tartva így a szemgolyót, valamit egy lizozim nevezetű enzimet termel, amely antibakteriális hatása révén képes legyűrni a fertőzéseket. A könny három rétegre bontható: a szaruhártyán megtapadó nyákra, az ezt borító víz- és egy nagyon vékony zsírrétegre. Normál esetben annyi könny termelődik, hogy a könnyelvezető utak képesek azt elvezetni (stresszhelyzetben megnőhet annyira a könnytermelés, ez a könny vízben gazdagabb).

A könnymirigy rendellenességei

Gyakori könnymirigy-rendellenesség a szemszárazság (xerophtalmia), amely a nem megfelelő könnytermelés, esetleg a könnyfilm túl gyors párolgása nyomán alakul ki. Szemviszketést, kellemetlen érzést, fokozott pislogást okoz. Kialakulásáért felelős lehet a szem megerőltetése (olvasás, tévénézés, számítógépezés), és bizonyos gyógyszerek (nyugtató, vízhajtó, fogamzásgátló, vérnyomásgyógyszer, antihisztamin, stb.).

Vény nélkül kapható készítményekkel, műkönnyekkel javulás érhető el. Egyes autoimmun kórképekre is jellemző az, hogy a betegnek kevesebb a könnye, emiatt szemszárazság alakul ki, ez sok esetben szájszárazsággal is társul.

Könnymirigy akut duzzanata

A könnymirigy rendellenességei között számon tartjuk az akut gyulladást, amely a könnymirigy duzzanatát jelenti. Ilyen esetekben a felső szemhéj is kiemelkedhet, a bőr bepirosodhat, a fül körüli nyirokcsomók is megdagadhatnak. A betegség általában fájdalmas, lázzal jár. Okozója legtöbbször bakteriális fertőzés, gyakran kíséri a légúti gyulladásokat is. Antibiotikummal kezelik.

A krónikus gyulladás a könnymirigy másik, kevésbé gyakori rendellenessége. Ez autoimmun kórképekre jellemző.

Könnymirigy daganata

Rendkívül ritka, de ismert könnymirigy-rendellenesség a daganat, amely legtöbb esetben jóindulatú. Szövettani vizsgálat után sugárkezelést javasolhat az orvos, de műtétre is sor kerülhet.


close