Szemcsepp allergiára

Szemcsepp allergiára is alkalmazható. Az allergia sok esetben érinti a kötőhártyát, amelyet kötőhártya- szemcseppel kezelhetünk. Elsősorban akkor van erre szükség, amikor a kezelésben alkalmazott más készítmények a szempanaszokat nem enyhítik.

A terápiában alkalmazhatnak antihisztaminokat (azelastine, antazolin), és a helyi hatású szteroidokat is. A helyi hatású szteroidok, illetve a szisztémás antihisztaminok általában enyhítik a tüneteket.

Amennyiben ezek hatékonysága nem megfelelő, specifikus allergia elleni szemcseppet kell használni, amelyeknek egy része beszerezhető vény nélkül is. Ezen kívül alkalmazhatók még a kromoglikát tartalmúak. Ezek elsősorban megelőzésre használhatók, míg az antihisztamin- tartalmúak a már kialakult tünetek enyhítésére szolgálnak.

Igen hatékonyak lehetnek még a helyi érszűkítőt tartalmazó szemcsepp készítmények. Ezek vény nélkül kaphatók, csupán rövid ideig használhatók, mivel a szem kiszáradhat tőle és fennáll a hozzászokás veszélye is.

A szemcseppek allergiára csak rendszeres használat esetén hatnak. Súlyos kötőhártya gyulladás átmeneti kezelésére szükséges lehet szteroid tartalmú szemcsepp vagy szemkenőcs is.


close