Kötőhártya-gyulladás kezelése otthon

A kötőhártya-gyulladás az egyik leggyakoribb szembetegség, mely lehet bakteriális vagy allergiás eredetű, de vírus is okozhatja. Jellegzetes tünetei közé tartozik a szem kipirosodása, váladékozása és viszketése is.

A kötőhártya-gyulladás kipirosodással, erőteljes viszketéssel, a szem körüli terület ödémásodásával, könnyezéssel vagy váladékozással, égő fájdalommal együtt járó, meglehetősen gyakori szembetegség.

A kiváltó ok lehet bakteriális vagy vírusfertőzés, de rendkívül sokszor allergiás, túlérzékenységi reakció okozza a tüneteket.

Kötőhártya-gyulladás kezelése

A vírusos, illetve bakteriális eredetű kötőhártya-gyulladás kezeléséhez szakember ír fel szemcseppet vagy kenőcsöt, de enyhébb esetben vagy allergiás kötőhártya-gyulladás esetén a tüneteket otthon is sikeresen enyhíthetjük.

A kötőhártya-gyulladás otthoni kezelésénél alkalmazott leggyakoribb gyógynövények közé tartozik a kamilla, a cickafark, a szemvidítófű és a körömvirág, illetve ezek keveréke.
A gyógynövényekből főzzünk erősebb teát: 1 evőkanál gyógynövényt forrázzuk le két deci vízzel, fedjük le, és hagyjuk hatni 10-15 percig. Ezt a főzetet szűrjük le és hűtsük ki, majd ebbe mártsunk tiszta vattakorongot, és ezzel töröljük át a szemeket. Minden törléshez tiszta vattapamacsot használjunk. A teába mártott és alaposan kifacsart vattakorongot akár borogatásként is alkalmazhatjuk.

Ezek a gyógynövények enyhítik a szem körüli terület duzzadtságát és a viszketést, csökkentik a gyulladást, megelőzik, hogy a váladék rászáradjon a szempillákra. Antimikrobális, nyugtató és összehúzó hatásaik egyaránt vannak.

Hideg-meleg vizes borogatás

Szintén nagyszerű módszer a tünetek, elsősorban a viszketés és a duzzadtság enyhítésére a váltott, hideg-meleg vizes borogatás is. Mártsunk hideg (de nem jeges!), illetve meleg vízbe egy-egy tiszta textilpelenkát vagy kisebb törülközőt, mindenképpen külön textilt használjunk a két szemre, alaposan csavarjuk ki, majd helyezzük a szemünkre.

Hagyjuk rajta 10-10 percig, majd cseréljük meg a textileket. Naponta két-három alkalommal is ismételhetjük.


close