Szembetegségek gyermekeknél

Kancsalság, szürke hályog, tompalátás – szemproblémák, amelyek már gyermekkorban is megjelenthetnek. Hogyan ismerhetők fel, és kezelhetők ezek a betegségek?

A kancsalság okát nem ismerjük pontosan. A legjobb magyarázat szerint az elsődleges probléma az, hogy a gyermek túllátó. A túllátó szem távolba nézéskor is kénytelen alkalmazkodni (középirányba fordul), hogy élesen lásson.

A kancsal ember csak az egyik szemét használja, a másikon tompalátás alakul ki. Ez a magyarázat jó alapot ad ennek a szembetegségnek a kezeléséhez. Kancsalság gyanúja esetén sürgősen keressük fel a szakorvost, mert a 6-7 éves kor a legutolsó időpont, amikor még eredményesen kezelhető az elváltozás.

Gyermekkori hályog

A gyermekkori szürke hályog egy olyan betegség, amely az újszülöttnél jelenik meg. A szürke hályog a szemlencse fokozatos elszürkülése.

A tompalátás, vagy lusta szem az egyik szemmel való gyengén látást jelenti, amely egyébként normálisnak tűnik. Két oka van, a kancsalság és a különböző fénytörés hibája a két szem közt. Ha nincs kezelve, a látás visszavonhatatlan és teljes elvesztéséhez vezethet annál a szemnél, ahol ez a probléma fellép. A legkönnyebben óvodáskorban lehet kezelni.

A veleszületett zöld hályog öröklődhet. A szem elvezető csatornáinak hibás vagy nem teljes kifejlődése, gyógyszerekkel vagy sebészeti beavatkozással kezelhető.

Gyermekkori rövidlátás

A kiskamaszkor gyakori szemészeti problémája a rövidlátás. Az esetek nagyobb részében úgynevezett jóindulatú rövidlátásról van szó, ami a 3-4 dioptriát nem haladja meg, nem jár szemfenéki elváltozással. Fontos ilyenkor is a rendszeres szemészeti ellenőrzés, hogy mindig a legjobb látásélességet biztosítsuk.

A rohamosan fokozódó, sokszor már fiatalabb életkorban kezdődő, úgynevezett rosszindulatú rövidlátás ritkább, de nehezen befolyásolható állapot. A szemgolyó hossznövekedését a látóhártya nem képes követni, ezért szemfenéki elváltozások, a teljes dioptriaszámú szemüveg viselése ellenére is romló látásélesség jellemzi. Kemény kontaktlencse viselésétől és műtéttől várható javulás.


close