Szemlencse

A szemlencse a szem megfelelő fénytörését biztosítja a szaruhártya mellett. A szemlencse a pupilla mögött helyezkedik el, szabályosan felépülő megnyúlt sejtekből és rostokból áll.

A szemlencse szabályos szerkezet miatt újszülött korban teljesen átlátszó. A szemlencse anyagcseréje nagyon érzékeny, a legkisebb elváltozás (pl. cukorbetegnél), jelentősen befolyásolhatja a kép élességét.

A különböző távolságokban lévő kép kiélesítése, a fókuszálás is a természetes szemlencse segítségével történik. Az idő előrehaladtával a szemlencse rugalmassága és átlátszósága csökken.

Mindenki által ismert jelenség, hogy 40-50 éves kor körül egyre nehézkesebb az apró betűs szövegek olvasása, „rövidebbnek érezzük a karunkat”. A szabályos szerkezet módosulása, torzulása a fénytörést módosítja és megkezdődik a lencsehomályok, reflexiók kialakulása.

Ezzel rálépünk a szürke hályog felé vezető hosszabb-rövidebb útra. A műtét időpontjával ma már nem érdemes megvárni a teljesen elszürkült szemlencse kialakulását. A szürke hályog műtét során a szemlencsét műlencse beültetésével lehet pótolni.


close