Kontaktlencse: mikor nem ajánlott?

Fontos tudni, hogy külső és belső tényezők egyaránt hatnak a kontaktlencse viselésére. Nézzük, milyen hatásokkal kell számolnunk.

A fokozottan szennyezett környezet, a számítógép használata, a meleg légkörű helyiségek mind hatással vannak a kontaktlencsére, ám ezeket a tényezőket megfelelő folyadék bevitellel (2 liter/ nap) és nedvesítő szemcsepp használatával ellensúlyozhatjuk.

Ezen kívül a belső folyamataink is kihatnak a látásunkra. A táplálkozási szokások drasztikus megváltoztatása átmeneti nehézségeket okozhat a kontaktlencse viselőinek.

Betegség alatt

Betegség alatt sosem ajánlott a lencse viselete. Ha könnyezést, fényérzékenységet, szúró fájdalmat, a szem bevörösödését tapasztaljuk, tehát, ha a szem és/vagy a szem környéke betegszik meg, a lencse viselését szüneteltetni kell. Ezek a tünetek orvosi ellenőrzést igényelnek.

Hőemelkedés és rossz közérzet

Akkor is fel kell függesztenünk a kontaktlencse viselését, ha hőemelkedéssel, rossz közérzettel járó betegségben szenvedünk, mivel ilyenkor megváltozik a könnytermelés mennyisége és minősége. Ez lehet influenza, vagy éppenséggel egy fog begyulladása, mandula-, arcüreg-gyulladás.

Allergiás időszak

Az allergiás időszakra jellemző a könny „besűrűsödése”, a fehérje kicsapódása a kontaktlencse felszínére. Ilyenkor kellemetlen érzéssel párosul a lencse viselete, a lencse mozog, kényelmetlenné válik. A megoldás (a gyógyszeres kezelésen túl) a gyakoribb lencseváltás: kéthetes vagy napi lencsére való áttérés, de legfőképp a kellemetlen mellékhatások és felülfertőzés, illetve a mihamarabbi gyógyulás érdekében a szemüveg viselése. Komoly lelki problémák és pszichés zavarok is ronthatják átmenetileg a látás minőségét és a lencse viselésével járó komfortérzést.

Szaruhártya ereződése

A lágy kontaktlencse viselésének leggyakoribb mellékhatása a szaruhártya ereződése, amely szabad szemmel nem látható. Ebben az esetben mindenképpen keressük fel optometristánkat.
A legjobb tehát, ha van legalább egy tartalék szemüvegünk a kontaktlencse mellett is. Ahhoz, hogy hosszú távon tudjuk használni a kontaktlencsét, időnként vegyük elő a szemüveget is.


close