Szürke hályog kezelése

A szürke hályog igen gyakori időskori szembetegség: a 65-75 éves kor közötti népességnek mintegy fele szenved tőle, a 75 éven felüliek körében pedig további közel 20 százalékkal növekszik az előfordulása.

E szembetegség a látásélesség elvesztésével jár: mintha az ember előbb ritkás, majd egyre sűrűbb ködfelhőn keresztül nézné a világot, következésképpen az olvasás a vezetés és az egyéb hétköznapi teendők egyre problematikusabbá válnak számára.

Az ok a szemlencse elhomályosodása, elszürkülése, amely mind jobban megnehezíti, hogy éles kép alakuljon ki a retinán – fájdalommal viszont nem jár, és a folyamat hosszú éveken át is elhúzódhat.

Szürke hályog kezelése

A szürke hályog gyógyszeresen nem kezelhető. A fellépő látászavar bizonyos esetekben, a kezdeti szakaszban még szemüveggel korrigálható, a rendszeres szemészeti kontroll azonban elengedhetetlen. Nagyfokú, a megszokott életvitelt, tevékenységeket akadályozó látásromlás esetén, amikor a látás optikai eszközökkel már nem tartható karban, a műtét az egyetlen megfelelő terápiás eljárás.

Lencsebeültető műtét

A lencsebeültető műtét során a szemlencsét eltávolítják, és általában műanyagból vagy szilikonból készült lencsét ültetnek be, a szem adottságainak megfelelően. Az eljárás egynapos sebészet keretei között elvégezhető, és a technika fejlődésének köszönhetően ma már nem csak a kizárólag távol- vagy rövidlátást korrigáló egyfókuszú lencse beültetésére van lehetőség, hanem multifokálisra is.

A műtét bármely életkorban végrehajtható, de fontos tudni, hogy minél kevésbé előrehaladott a szürke hályog, annál kisebbek a kockázatok, így a látás élességével kapcsolatos panaszok esetén tanácsos mielőbb szemész szakemberhez fordulni.


close