Távollátás

Távollátás akkor alakul ki, amikor a távolban lévő tárgyakat és személyeket teljesen tisztán, élesen látja a beteg, a közeli dolgok azonban homályosak, nem elég élesek.

Távollátás esetén az átlagosnál gyengébb a szem fénytörő ereje, ezért különböző dioptriájú pozitív, azaz pluszos, konvex gyűjtőlencsék kellenek a korrekcióhoz.

Oka:

  • Csökkent a szem törőereje
  • Átlagosnál kisebb a szemgolyó, ezért a tengelye is rövidebb 24 mm-nél. A kép a retina nem megfelelő részére esik

Távollátás tünetei

A távollátó személy szemei – amennyiben közeli tárgyra fókuszál – szemüveg nélkül alkalmazkodni próbálnak, hogy a létrehozott kép élesebb legyen. Ezért az egyén kancsalít, összetérnek a szemtengelyek.

A szemlencse még rugalmas fiatalon, így megfelelő alkalmazkodással a szem ideig-óráig még korrigálni tudja a távollátást, később azonban mindenképp szükséges a látáskorrekció.

A látáskorrekció

Legegyszerűbben a távollátást lencsékkel, szemüveggel vagy kontaktlencsével lehet korrigálni. Általában más a két szem fénytörése, a használatos lencsék dioptriája is különböző, ezt azonban bizonyos eljárásokkal, vékonyított lencsékkel minimálisra lehet csökkenteni.

Mivel az újszülött szemgolyója kisebb, ezért kb. 2,5 dioptriás távollátása van, amely az első életévekben fokozatosan csökken a szemgolyó növekedésével. A lakosság 40-50 %-a azonban igazoltan vagy rejtett módon, de távollátó marad.


close