Szürke hályog

Szürke hályog esetén a szemlencse érintett: annyira homályossá válik, hogy az már lehetetlenné teszi az éles kép kialakulását a retinán. Egyetlen lehetőség a szürkehályog-műtét.

Az alábbiakban a szürke hályog tüneteiről és típusairól olvashat.

A szürke hályoggal jár, hogy a beteg egyre nehezebben tud vezetni, olvasni, egyre inkább nem ismeri fel az arcokat. Több tíz év is eltelhet, mire a betegség eléri végső fázisát.

A szürke hályog tünetei

A szürke hályog fájdalommal nem jár, csak azokban a ritka esetekben, amikor sérülés idézi elő. A kezdeti apró foltokból egyre nagyobbak lesznek, és végül már a látás sem az igazi.

Ezen kívül jellemző még:

  • A sötétben erősebb fényre van szükség az olvasáshoz, illetve a többi tevékenységhez.
  • Érzékenység erős fényre
  • Lámpa fénye körüli fénykarikák érzékelése.
  • Szemüveget vagy kontaktlencsét gyakran kel váltani
  • Színeket halványabban illetve sárgásan lát
  • Kettős látás egy szemmel nézéskor

A szürke hályog esetében nem tapasztalható fájdalom, kipirosodás, viszketés, váladékozás vagy szemelváltozás, kivéve a teljesen kialakult, kiérett állapotot, ilyenkor az egyébként fekete pupilla enyhe szürkés árnyalatot kaphat.

Kiérett állapotban, vagyis amikor teljesen elszürkül, és nem távolítják el, már veszélyeztetheti a szem többi részének egészségét, végső esetben az ideghártya károsodásához vezethet. Idáig azonban a betegek általában nem jutnak el, hamarabb megműttetik a szemüket.

A szürke hályog három főbb típusa

  • Nukleárisa: a lencse közepében alakul ki. Növelheti a korai stádiumában a szemlencse törőerejét, azaz dioptriáját, így a beteg átmenetileg enyhén rövidlátó lehet. Csökken a távolság, amely az olvasáshoz szükséges. Ez az állapot idővel azonban megszűnik. A lencse egyre szürkébb lesz és csökken a látásélesség. A páciens félhomályban igen rosszul láthat.
  • Kortikális: kérgi szürke hályog. Fehér, ék alakú, csík jelenik meg a lencse kérgének külső felszínén. Később a csíkok a szemlencse közepe felé terjeszkednek, a fény áthaladását egyre jobban akadályozzák majd. Romlik az éleslátás és károsodhat a távol és közellátás is, a visszatükröződés pedig zavaróvá válhat.
  • Szubkapszuláris: az elején kis homályos folt alakul ki, lencse hátsó felszínén. Az egyik szem általában jobban érintett. Még az erős fényben is gyenge a látás, és ennél a típusnál a beteg karikákat észlel a fényforrás körül.

Általában idős korban fordul elő a szürke hályog, mivel ilyenkor más lesz a szemlencse összetétele, megbomlik a fehérjerostok szerkezete. Összecsapzódhatnak ezek a rostok, az adott terület elhomályosodásához vezet. Az elhomályosodás pedig a lencse egyre nagyobb területét érinti.

A szürke hályog kialakulásának oka azonban nem csupán a korral járó változás, emellett létezik veleszületett vagy gyerekkorban kialakult szürke hályog. Ennek hátterében az anya terhesség alatti rubeólafertőzése állhat, de különböző anyagcserezavarok, így például cukorbetegség is okozhatja.

További információk: Szürke hályog eltávolítása, Szürkehályog: ilyen a műtét


close