Szem felépítése

A szem felépítése igen fontos ahhoz, hogy megértsük a különböző elváltozásokat, betegségeket. A szem problémáinak hátterében ugyanis több ok is állhat.

Az alábbiakban részletesebben bemutatjuk a szem anatómiáját, a problémákat, és azt, hogyan vigyázhatunk a látószervünkre.

A szem anatómiája, a szem felépítése:

Három fő részből áll látószervünk:

 • a szemgolyóból,
 • a látóidegből: ez köti össze a szemgolyót agyunk látásért felelős területeivel
 • és a”járulékos szervekből”, mint például a szemizmok, a szemhéjak, a szempillák vagy a könnymirigyek.

A szemgolyó részei:

 • a pupilla,
 • a szivárványhártya,
 • az érhártya,
 • a retina,
 • a szemlencse,
 • az üvegtest,
 • a szaruhártya és
 • a csarnokvíz, amelyek közül a szem fénytöréséért felelős a négy utóbbi.

A szemlencse dolga az alkalmazkodás: azaz hogy a szem a távolabbi, közelebbi tárgyakat is jól láthassa.

Szemproblémát okozó tényezők:

A szem problémáinak hátterében több ok is állhat, amelyek lehetnek örökletes eredetűek és környezeti hatásokra kialakultak is. Ha odafigyelünk szemünkre, a legtöbb betegség kialakulása megelőzhető.

Elsődleges károsító tényező lehet a szembe jutó UV-B sugárzás, amely rongálja a szemlencse szerkezetét, ezáltal elősegíti a szürke hályog kialakulását. Tehát nem csak a bőrünket kell védeni a nap káros sugarai ellen, hanem a szemünket is.

50 százalékos védelmet nyújt a kalap a sugarak ellen, a jó minőségű, UV- szűrővel ellátott napszemüveg viszont akár 100 százalékban is megóvhatja szemünket.

Nagyon ártalmas azonban az UV- szűrésre nem alkalmas lencsével ellátott szemüvegek viselése, ugyanis a sötétített üveg mögött a pupilla kitágul, vagyis a normálisnál is jóval több káros sugarat enged be a szembe.

Ami ezen kívül még nagyon ártalmas a szemnek, az a fény kék színtartománya, ugyanis a sárgafoltban kiegészítő színként a kék nyelődik el leginkább,így károsodást okozva.

A szemproblémák kialakulásának megelőzése:

Antioxidánsok bevitele a szervezetbe

Nagy figyelmet kell fordítani a vitaminok(elsősorban A, C és E vitamin), nyomelemek (cink) karotinoidok (zeaxantin, lutein) megfelelő mennyiségű szervezetbe juttatására, elsősorban sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával.

A természetes források mellett bejuttathatók a szervezetbe táplálékkiegészítők formájában is, amelyek speciálisan a szem igényeinek megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák a vitaminokat.

Toxikus ártalmak kerülése

A fototoxikus gyógyszerek -mint amilyenek az antibiotikumok- néhány fogamzásgátló szer, a malária elleni szerek érzékennyé tehetik szervezetünket a nappal szemben, ezáltal fokozzák a szürke hályog kialakulásának kockázatát, és növelik a lencsehomály intenzitását.

Éppen ezért ilyen gyógyszereket csak nagyon rövid ideig szabad szedni és kis mennyiségben. Ezen gyógyszerek elhagyásával a lencsehomály intenzitása is csökken.

A dohányzás elhagyása

A dohányzás jelentősen csökkenti a védekezőképességünket és regenerálódó képességünket javító antioxidánsok szintjét valamint növeli az oxidatív stresszt. Így a látásromlás esélyét négyszeresére is emelheti. A dohányzás a legkönnyebben elkerülhető toxikus faktor.

Olvasás a sötétben, szemcsés tévé

Ha sötétben olvasunk, a pupillának ki kell tágulnia ahhoz, hogy megfelelő fénymennyiség jusson a szembe, miközben éppen szűkülnie kellene a közelre fókuszálás miatt-vagyis, hogy megfelelő legyen a látás élesség.

A szemizmoknak egyik sem kedvez igazán. Károsodás nem éri ugyan a szemet, ha kevés fénynél olvasunk, de az agy és a szemizmok nagyon elfáradnak.

Ugyanilyen megterhelő az is, ha szemcsés, nem jó felbontású TV -képernyőt nézünk.


close