Szürke hályog eltávolítása

Amikor a szürke hályog jelentős mértékű, a megszokott életvitelt, tevékenységeket akadályozó látásromlást okoz, és a szemüveggel már nem képes korrigálni a problémát, egyedül műtéti úton állítható helyre a látás.

Szürkehályog-műtét során a szemlencsét eltávolítják, és rendszerint egyúttal egy műlencse (protézis) beültetésére is sor kerül.

A szürkehályog-műtét műtét bármely életkorban elvégezhető, de fontos tudni, hogy minél kevésbé előrehaladott a szürke hályog, annál kevesebb kockázatot hordoz az eljárás, így a látás élességével kapcsolatos panaszok esetén tanácsos mielőbb szemész szakemberhez fordulni.

Szürkehályog-műtét előtt

Az operációt szemészeti vizsgálat, valamint a beültetendő műlencse dioptriájának megtervezése előzi meg. A műtétet mikroszkóp alatt végzik, nagyjából 15-20 percig tart, és a legtöbb esetben helyi érzéstelenítéssel történik. A ma már hagyományosnak tekinthető, Magyarországon elterjedt eljárás a nyitott tokos hályogkivonás, amely úgy történik, hogy a szem felszínén kis sebet ejtenek, ezen keresztül eltávolítják lencsemagot és a lencsekéreg maradványait, a helyükre pedig behelyezik a műlencsét, majd a sebet zárják.

Fakoemulzifikáció

Korszerű, és egyre szélesebb körben hozzáférhető műtéti technika a fakoemulzifikáció, amely során mindössze 2-3 milliméter műtéti sebet ejtenek a szemen. Ezen keresztül egy ultrahanggal működő eszköz segítségével lényegében felaprítják a hályogot, és a lencse eltávolítása után összehajtható műlencsét ültetnek be, amely a végleges helyén veszi fel a megfelelő alakját.

Kis mérete miatt a seb általában magától összeforr, a vágást nem kell összevarrni. A fakoemulzifikáció egynapos sebészet keretében elvégezhető, és a betegek többsége néhány napos pihentetés után újra munkaképes, de az elkövetkező hetekben még kímélnie kell magát a megerőltető tevékenységektől.


close