Szemcsepp

A szemcsepp szemészeti oldat, a különböző szemészeti betegségek kezelésére használható. Mire figyeljünk használatuk során?

A szemcsepp dobozán található hasznos információkat is bemutatjuk az alábbiakban, és azt is, hogyan használjuk ezeket a szereket.

A szemészeti betegségek legegyszerűbb kezelési módja az úgynevezett helyi kezelés: a szemcsepp, szemkenőcsök, szemgélek alkalmazása. A helyi kezelés során kevesebb a szisztémás – szervezetet érintő – mellékhatás, mindemellett sokkal nagyobb gyógyszer-koncentráció érhető el a szem szöveteiben, így sokkal hatásosabb is.

Hasznos információk

A hatóanyag adagolása a szemcseppeknél is nagyon fontos, hasonlóan a többi gyógyszerhez. A cseppek dobozán szerepel a pontos hatóanyag -koncentráció, és gyakran az egy csepp által tartalmazott hatóanyag is.

Példaként a zöld hályog ellenes szemcseppeket emelnénk ki, ugyanis ezeknél ugyanaz a hatóanyag különböző koncentrációkban kerül forgalomba!

A hatóanyag mellett figyelni kell a tartósító, konzerváló szereket is, mert néha pont ezek váltják ki a jellegzetes allergiás reakciókat. Ebben az esetben érdemes más tartósítószert tartalmazó vagy tartósítószer -mentes, „egy adagos” kiszerelésű készítményeket kipróbálni.

A szavatossági, lejárati időt nagyon komolyan kell venni, mert a szemcsepp nemcsak hatástalan lehet, de akár felülfertőződés miatt gyulladást, fertőzést okozhat a szemben. A lejárati időn belül is nagyon kell ügyelni a higiéniára, vigyázni kell, hogy a szemcsepp csúcsa ne érintse meg a szemhéjat, mert így a kórokozók a szemcseppbe kerülhetnek, és a másik szemet is elfertőzhetik.

Emellett figyelmet kell fordítani a szemcsepp tárolására is, hisz többnél javasolják a hűtőszekrényben való tárolást.

A szemcsepp használata

A szemcsepp használata során ügyelni kell a cseppentés menetére, hisz ez a kulcsa a megfelelő hatóanyag bejutásának és így a gyógyulásnak. A szuszpenziós szemcseppeket a használat előtt mindenképpen fel kell rázni, mert a leülepedő részecskék miatt a koncentráció jelentősen megváltozhat.

A cseppentő alján maradt magas koncentrációjú oldat irritálhatja, csípheti a szemet. Főleg kisgyermekeknél és időseknél érdemes fekve becseppenteni a szemcseppet, mert egyébként nehézkes biztonságosan, stabilan hátrahajtani a fejet. Az alsó szemhéj lehúzásával a kötőhártya áthajlásába kell bejuttatni a cseppet.

Az orrgyök mellett futó könnycsatornára érdemes az ujjunk begyével nyomást gyakorolni, hogy a szemcsepp szinte teljes mennyiségben fel tudjon szívódni a kötőhártyán át és minél kevesebb jusson le a garatfalra, igen keserű ízt okozva.

Ahogy egyre terjed a kontaktlencse viselése, külön gondot kell fordítani arra, hogy mely szemcseppek használhatóak a lencse mellett. A cseppek legtöbbjének anyaga ugyanis lerakódik a kontaktlencsére, megakadályozva a megfelelő lélegzést, oxigenizációt. A szennyezett lencsék panaszokat okozhatnak, irritálhatják a szemet.

Ha több szemcseppet kell egy időben használni a kezelés során, oda kell figyelni a „kimosási effektusra”. Megfelelő időt (kb. 10 perc) ki kell várni a cseppek között, mert különben az utóbb alkalmazott csepp kimossa az előbbit, mielőtt az felszívódhatna és kifejthetné a hatását. Ilyenkor érdemes kombinált szemcseppet választani, mely több hatóanyagot tartalmaz.


close