A szem természetes öregedése

A kor előrehaladtával a látás változik. Egyes változások súlyosabb következményekkel járhatnak. A megoldás kulcsa a rendszeres szemvizsgálat, így idejében felismerhetővé válnak a problémák. 65 év fölött évente ajánlott szemvizsgálatra menni.

Az alábbiakban az időskorban leggyakrabban előforduló szemproblémákról, valamint szembetegségekről és rendellenességekről olvashat.

Gyakori szemproblémák

  • Idősköri távollátás (öregszeműség): Egyre nehezebben láthatóvá válnak a közeli tárgyak és az apró betűk. Az öregszeműség természetes időskori folyamat. Az öregszeműség hatására gyakran érezhető fejfájás vagy szemfáradtság. Olvasószemüveggel a probléma orvosolható.
  • Üvegtesti homály: Úgy tűnik, mintha apró „pókhálók” vagy szemcsék úsznának keresztül a látótéren. Az üvegtesti homály az öregedési folyamat természetes része. Egyes esetekben azonban súlyosabb probléma lehet a kiváltó ok, például ideghártya leválás, gyulladás. Amennyiben sok új lebegő szemcse vagy felvillanó fény jelenik meg, azonnal szakemberhez kell fordulni, mert sürgősségi esetről is lehet szó!
  • Könnyezés: Okozhatja fényérzékenység, szél vagy hőmérséklet-ingadozás. Napszemüveg viselése és szempcsepp használata segíthet a kellemetlenségeken.

Szembetegségek és rendellenességek

  • Szürke hályog: A szemlencsén elfelhősödött területek alakulnak ki, homályos látást okozva. A hályogműtét biztonságos és elterjedt kezelési mód.
  • Szaruhártya megbetegedések: Hatására vörös, nedves szem, fájdalom, látási problémák, holdudvarhatás alakulhat ki. A szaruhártya megbetegedések gyakrabban fordulnak elő idős korban. Általában egyszerűen kezelhető, például új szemüveggel vagy szemcseppekkel.
  • Száraz szem: Párásítással, műkönny használatával és kenőcsökkel kezelhető.
  • Zöld hályog: Vakságot okozhat. Időben felismerhető szemvizsgálattal.
  • Ideghártya rendellenességek: Az öregedő szemet érintő ideghártya rendellenességek a következők: időskori makuláris (sárgafolt) degeneráció, diabéteszes és magas vérnyomás okozta retinopátia, ideghártya leválás.

close