Szemsérülések

A szemsérülések skálája igen széles, kezdve attól, hogy szappan kerül a szembe egészen a maradandó látásvesztéssel járó sérülésekig.

A következőkben a szemsérülések okaival és tüneteivel ismerkedhet meg.

Kémiai károsodások

Gyakran előfordul, hogy valamilyen kémiai anyag fröccsen a szembe, amely égő érzéshez vezethet. Sok vegyi anyag okoz irritációt, de maradandó károsodást nem. Azonban a savak és lúgok erősen maró hatásúak lehetnek, és komoly károkat okozhatnak. A leggyakoribb tünet a fájdalom és az égő érzés. A szem vörössé, a szemhéj duzzadttá válik.

Szaruhártya sérülés

Gyakran okozza egy szemet ért érintés például ujjal vagy faággal. Fájdalomérzet tapasztalható, és úgy érezzük, hogy valami van a szemben. Könnyezés és fényérzékenység társul hozzá.

Szivárványhártya-gyulladás

Ugyanúgy alakulhat ki, mint a szaruhártya-sérülés, ha a szemet tompa tárggyal ütik meg. A szivárványhártya a szem színes része, valójában egy izom, mely a pupillán áthaladó fény mennyiségét szabályozza. A szaruhártya-gyulladást gyakran kíséri fájdalom és fényérzékenység. Néha túlzott könnyezés tapasztalható.

A szemhéjak és a kötőhártya szakadása

A szemhéjak és a kötőhártya szakadása gyakran fordul elő esés vagy éles tárgyak miatt. Tünetei a fájdalom és a pirosság, valamint az érzés, mintha lenne valami a szemben.

Az ínhártya és a szaruhártya szakadása

Az ínhártya és a szaruhártya szakadása nagyon komoly állapot, a szemet eltaláló tompa tárgyak okozhatják. A tünetek közé tartozik csökkent látás és a fájdalom.

Idegen testek

Az idegen testek egy része csak a szaruhártyába ágyazódik be, súlyosabb esetben magába a szembe is bekerül. A szaruhártyába kerülő testet érezni lehet, könnyezés, homályos látás, fényérzékenység tapasztalható. Súlyosabb esetekben fájdalom, kettős látás vagy tompa látás is előfordulhat.

Égés

A szaruhártya égés a leggyakoribb fény okozta trauma, amelynek forrása lehet a szolárium, a napfény vagy hegesztő fénye is.

Szubkonjunktivális vérzés

A szubkonjunktivális vérzés általában fájdalommentes, a látást nem érinti. A szemfehérjén egy piros vércsepp jelenik meg. A vörös terület elég nagy és néha riasztó is lehet, de veszélytelen, és általában kezelés nélkül elmúlik.


close