Kontaktlencse

A kontaktlencse egy olyan lencse, amelyet a szem szaruhártyájára helyeznek. Kiküszöböli a szemüvegviselés kényelmetlenségeit, a keretzavaró hatást, valamint a túl erős dioptria, vagy a nagy dioptriakülönbség okozta torzítást.

Az alábbiakban a kontaktlencse típusairól, ápolásáról olvashatunk, valamint arról, hogy mennyi idő után kell kivenni a lencsét, és kiknek nem ajánlott.

A kontaktlencse típusai

 • kemény kontaktlencse
 • félkemény kontaktlencse
 • lágy kontaktlencse: oxigénáteresztő képessége igen jó, víztartalma magas, valamint kényelmes is, így könnyen hozzá lehet szokni.

A legújabb fejlesztésű lágy lencsék a szem számára a legkedvezőbbek. Ezeket használva a szem oxigén- és tápanyagellátása hatékonyabb, valamint kisebb az idegentest-érzet. Jelenleg ezek a legkeresettebbek lencsetípusok.

Hordhatóság időtartama szerint

 • napi
 • havi
 • tartósan hordható

Érdemes alaposan végiggondolni, mi éri meg nekünk jobban: például napi lencsénél nincs szükség ápolófolyadékra.

A kontaktlencse ápolása

Rendszeres ápolása tisztításból, fertőtlenítésből, és tárolásból áll. Jelenleg már olyan folyadékok is léteznek, amelyekkel egyszerre elvégezhetjük az ápolást.

Nem szükséges folyadék a napi lencsék esetében, amelyeket minden nap el lehet dobni, de a tartósan hordható 30 napos lencsék esetében sem. A lágy lencsék azonban a felrakódások és a szakadékonyságuk miatt gondosabb odafigyelést és ápolást igényelnek.

Nedvesen kell tárolni a lencséket. Ha hosszabb ideig nem viseljük, akkor olyan folyadékban kell tárolni, ami nem elbomló fertőtlenítőt is tartalmaz. Ezt 2 naponta ki kell cserélni.

Mindig csak tiszta kézzel lehet a lencsékhez nyúlni. Érdemes a lencse mellé egy szemüveget is csináltatni.

Ajánlott cikkünk ebben a témában: Kontaktlencse ápolása

A viselés időtartama

A kontaktlencsét ajánlatos 12 óra után kivenni, de 16 órán túl semmi estre sem viseljük. Ha már hosszú ideje nem viseltünk lencsét, fokozatosan szoktassuk hozzá a szemet és a megszokottnál kevesebb ideig legyen a szemben, majd fokozatosan növeljük az időt.

A kiterjesztett viselés azt takarja, hogy a kontaktlencsét nem kell éjszakára sem kivenni. Ezek közül néhány folyamatosan hordható akár egy hónapig is.

A napi lencsék sportoláshoz, szórakozáshoz praktikusak.

A kontaktlencse cseréje

A kihordási idő lejárta után ki kell cserélni. Amennyiben sérült vagy elszennyeződik a lencse, erősebb dioptriára van szükségünk, vagy fertőző betegség érinti szemünket, haladéktalanul cseréljünk lencsét!

További cikkünk erről a témáról: Kontaktlencse cseréje

Mikor ne hordjunk kontaktlencsét?

 • Száraz szem betegség esetén
 • szemhéjszél betegsége,
 • szaruhártya érzéketlensége,
 • szemzáródási rendellenesség esetén
 • helyi kezelést igénylő, egyéb szemészeti betegség fennállásakor
 • azoknak, akik nem tudják a lencsét biztonságosan behelyezni és eltávolítani

Mivel a lencse közvetlenül érintkezik a szemmel, különféle komplikációkat, gyulladást okozhat.

Szemszúródás, homályos látás, égő érzés és irritáció, illetve könnyezés esetén azonnal ki kell venni a kontaktlencsét, és ellenőrizni kell a lencse épségét, annak tisztaságát.

Gyakran előfordul, hogy csak az illesztés nem megfelelő, ezért véletlenül kifordul. Ilyenkor tisztítás és fertőtlenítés után újra meg lehet próbálni visszahelyezni.

További információk: Kontaktlencse: mikor nem ajánlott?

Tartós panaszok esetén keressünk fel szemész szakorvost!

Amennyiben nem múlnak a panaszok, akkor minél hamarabb fel kell keresni a szemész szakorvost. A panaszokat okozhatja például a lencse vagy a szaruhártya sérülése, illetve idegentest feltapadása, esetleg valamilyen fertőzés.

Fertőzés esetén nem szabad tovább hordani a lencsét, a folyadékot és a tárolót sem szabad tovább használni a visszafertőződés miatt.


close