Retina betegségei

A retina, vagyis az ideghártya betegségeiért sok tényező felelős. Sokszor az időskorral együtt jelentkeznek, kezelésük nem egyszerű. A rendszeres kontroll és az időben felfedezett betegség kulcsfontosságú.

Az alábbiakban a retina betegségeiről, kialakulásuk okairól, a lehetséges terápiákról olvashat.

A szemburok legbelső rétege a retina vagy más néven ideghártya, egy vékony, tíz rétegű, átlátszó hártya. Itt helyezkednek el azok a sejtek és idegrostok, amelyek érzékelik a képet, majd a látóidegbe összegyűlve továbbítják az agy felé. Betegségei akár vaksághoz is vezethetnek, kialakulásukért felelős lehet egy gyulladás, örökletes, degeneratív, ér- vagy cukorbetegség, sérülés, daganat, génhiba. Egyes esetekben az ideghártya leválásával is számolni kell.

A retina betegségei

Súlyos magasvérnyomás-betegség esetén nem csupán a szemfenéken, de a retinán is elváltozások, vérzések, ödémák jelenhetnek meg. Sok cukorbetegnél lép fel látásromlás, amely vaksághoz is vezethet. Az először panaszmentes retinopathia fokozatosan romlik, ezért a kezelés mellett a rendszeres kontroll kulcsfontosságú. A heveny artériás és vénás keringési zavarnak lehet súlyosabb és enyhébb változata: amennyiben nagyobb ereket érint, látásvesztést, ha mellékágakat betegít meg, látótérkiesést okoz. Ha a retina centrális artériája záródik el, azonnali, fájdalommal nem járó, akár maradandó vakság alakul ki.

Makuladegeneráció

A sárgafolt-elfajulás, azaz (időskori) makuladegeneráció az 50 év felettieket fenyegeti. A károsodott terület felel az éleslátásért, ezért ez a funkció sérül, a perifériás látás megmarad. Okozhatja magas vérnyomás, elhízás, keringési betegség, UV-sugárzás, dohányzás, de egyszerűen a korosodás is. Legtöbb esetben száraz formája jelentkezik, mikor a sorvadt retinában károsító hatású anyagok gyűlnek fel. A beteg lassan veszti el látását. Egyes esetekben nedves formája alakul ki, mikor is vér és folyadék jut az erekből a retina rétegei közé és elpusztítja a sejteket.

A rendkívül súlyos ideghártya-leválás szerencsére nem gyakori, de ha kezelik, látásvesztéshez vezet. A szakadt retinán keresztül folyadék szivárog alá, látászavart okozva.

A retinabetegségek kezelése

A retina betegségeire általában a szemészeti kontrollokon derül fény, ezért rendkívül fontos, hogy rendszeresen – különösen az életkor előrehaladtával – megjelenjünk ezeken. Lézeres és hagyományos műtéti kezelés is alkalmazható.


close