Szemcsepp fáradt szemre

Szemcsepp fáradt szemre is használható, de tisztázni kell a fáradt szem hátterében álló leggyakoribb okokat. Ehhez mindenképpen szakember segítsége szükséges.

A szemfáradásos panaszok, tünetek – összefolyó szöveg, időnként jelentkező elhomályosodás, erős hunyorgás, fényérzékenység, a képek kettőzötté válása, kontúrok elmosódottsága stb. – az egyik legjellegzetesebb panaszegyüttes, ami miatt a páciensek felkeresik a szemészeti szakrendelést.

Mielőtt szemcseppek után néznénk, tisztázni kell a fáradt szem hátterében álló leggyakoribb okokat és az ennek megfelelő oki kezelést érdemes megpróbálni. A legalapvetőbb a megfelelő korrekció kiválasztása – akár a túl erős, vagy a túl gyenge szemüveg is okozhat hasonló tüneteket. Fontos tisztázni, hogy vannak bizonyos típusú szemüveglencsék, amelyek megszokást, folyamatos viselést igényelnek.

Ellenőrizni kell a szemizom-funkciókat is, főleg a közeli munkához szükséges közelítő izmok megfelelő erejét. Ezt megfelelő tornáztatással, erősítéssel lehet javítani. A csökkent könnytermelés miatt kialakult szemszáradásos tünetek is hasonlóak a szemfáradásos panaszokhoz. A panaszok a könny pótlására szolgáló megfelelő műkönny használata mellett megszűnnek, illetve jelentősen javulnak.


close