Kontaktlencse folyadék

A kontaktlencse folyadék arra szolgál, hogy tisztán tartsuk, ápoljuk, fertőtlenítsük vele a lencséket. Hogy milyen folyadékot használjunk?

A kontaktlencse rendszeres ápolást igényel, amely tisztításból, fertőtlenítésből, végül a tárolásból áll. Ma már léteznek olyan korszerű lencseápoló folyadékok, amelyekkel mindez egyetlen lépésben megoldható.

A napi lencséket nem kell gondozni – ugyanis ezek naponta eldobhatók – de ugyanez igaz a tartósan hordható 30 napos lencsékre is.

A lágy lencsékre azonban jobban oda kell figyelni: ezek érzékenyebbek a felrakódások, valamint szakadékonyságuk miatt. A nedvesség elengedhetetlen a lencsék tárolásához.

Amennyiben tartósan nem hordjuk a lencsét, akkor olyan folyadékot kell választani, amelyben van nem elbomló fertőtlenítő is. Ezt kétnaponta cserélni kell.

A kontaktlencsékhez csak és kizárólag tiszta kézzel nyúljunk!

Tilos a kontaktlencsét és a tartót a fertőzés veszélye miatt csapvízzel, illetve sóoldattal öblíteni, tisztítani; csakis kontaktlencse -folyadékot használjunk.

Fertőzés után ki kell cserélnünk az összes kelléket: a lencsét, a folyadékot, a tárolót. Ha ezt elmulasztjuk, könnyen előfordulhat újra a fertőzés.


close