Pupilla

A pupilla (szembogár) a szivárványhártya által kihagyott kis kerek nyílás. Feladata a szembe jutó fény mennyiségének szabályozása – hasonlóan a fényképező blendéjéhez.

Az alábbiakban ismertetjük, milyen elváltozásai lehetnek a pupillának, és azt is, mikor kell orvoshoz fordulni.

Jellemzően a pupilla fekete színű, szabályos kör alakú és ránézésre pontosan a szem középen helyezkedik el. Általában a kétoldali szembogár egyenlő méretű, ugyanakkor a népesség negyedében észlelhető kis (0,3 mm-nyi) különbség a két pupilla között.

Mivel a szembogár mérete függ a megvilágító fény erősségétől is, ha nem egyformán éri a két szemet a fény, akkor egészségesekben is előfordulhat, hogy különböző a két pupilla átmérője. A két pupilla közötti különbség utalhat szemészeti betegségekre (zöld hályogos roham, féloldali gyulladás stb.), de idegrendszeri elváltozásra is, ezért érdemes ezt is kivizsgálni.

Ha a pupilla méretében jelentős változást észlelünk, érdemes korábbi fényképekkel összevetni a jelen állapotot (régi felvételeket vinni a vizsgálatra is).

A pupilla elváltozásai

Erős fényt (például vaku használatakor) adott szögből rábocsátva a szemfenékről visszaverődő fény miatt a pupilla vörösre változik – a jól ismert „vörös szem” effektus a fotókon (főleg a gyerekeknél és a világos szeműeknél). A színének változása nagyon fontos diagnosztikus jelentőséggel bír.

Kisgyermekkorban a fehéres szín akár még daganatra, heges látóhártya -elváltozásra is utalhat. Idős korban a szürkés szín megjelenése, a vörös visszfény eltűnése a szürke hályog egyértelmű érettségét jelenti.

A szabálytalan (pl. könnycsepp, ovoid, torzult) alakú vagy széli elhelyezkedésű pupilla lehet fejlődési rendellenesség miatt, de kialakulhat sérülés vagy műtét következtében is. Jellegzetes a szivárványhártya gyulladását követő csipkés letapadása miatti „virág alakú” formája is.

A pupilla vizsgálata

Nagyon fontos a pupilla fényre adott reakciója, összehúzódása. Ezzel a vizsgálattal nem csak a szem (pl. szivárványhártya) állapotára lehet következtetni, hanem az idegrendszer megfelelő működésére is!

A bonyolult idegrendszeri szabályozási rendszernek köszönhetően a pupillát érő fény hatására a megvilágított és a másik pupilla is összehúzódik. Mindig tájékoztatni kell a neurológiai vizsgálatot végző orvost, ha pupillatágító vagy szűkítő szemcseppet kell használni!

A pupillaszűkítő szemcseppeket a zöld hályog bizonyos típusának kezelése során alkalmazhatunk. A pupillatágító szemcseppeket a szivárványhártya gyulladásának kezelése és különböző diagnosztikus vizsgálatok (fénytörés lemérése, érfestés, OCT, szemfenék vizsgálat, bizonyos elektrofiziológiai vizsgálat) előkészítése során alkalmazunk.

Bizonyos növények nedve (pl. bella donna) szembe dörzsölve igen intenzíven tágítják meg a szembogarat. Fontos végiggondolni, hogy a gyermek mivel játszott, mivel kertészkedett, mielőtt a homályos látást vagy tág pupillát észlelték volna. Ezt a fontos információt feltétlenül meg kell osztani a vizsgálatot végzővel, a felesleges riadalmat elkerülendő!


close