Szemvizsgálat

A szemvizsgálat egy olyan vizsgálat, amely több lépésből áll. Sose felejtsük el, hogy a szemünk úgynevezett „páros szerv”, tehát a vizsgálatokat mindkét szemen el kell végezni, függetlenül attól, hogy melyik szemnél van panasza a betegnek.

Első, kihagyhatatlan lépés a szemvizsgálat során a látásélesség meghatározása, a lehető legjobb szemüveglencse kiválasztása, felpróbálása. A réslámpás(„nagyító”) vizsgálat során a műszer áll- és homloktámaszához kell nyomni a fejet.

Fontos, hogy adott irányba kell tekinteni, mert így lehet a látóhártya adott részét megvizsgálni. Sajnos a műszernek biztonságos, csak kissé kellemetlen az erős fénye, mely átmenetileg szemkáprázást okozhat.

Néhány szemvizsgálathoz szükség van szemcseppes előkészítésre. A szembogár- tágító csepp hatására a látóideg nagyobb része tekinthető át rövidebb idő alatt. Emellett az alkalmazkodóképesség ideiglenes felfüggesztésével a fénytörés pontosan mérhető. A megtágított szembogár homályos látást, fényérzékenységet okoz, mely csak néhány óra, nap alatt szűnik meg teljesen.

Az érzéstelenítő cseppek használata azon vizsgálatoknál szükséges, ahol a műszer hozzáér a szem felszínéhez. Ez a szemcsepp viszonylag csípős (a tiszta víz is irritálja a szemet), néhány perc után viszont érzéketlenné válik a szem felszíne – különösen kell vigyázni a dörzsöléssel!


close