Ideghártya-leválás

Az ideghártya belső rétegének leválása a szemfalról, homályos látást vagy látásvesztést okoz. Időben történő sebészi beavatkozással megmenthető a látás.

A szem ideghártyája (retina) a szem belső részét borító, idegszövetekből álló vékony hártya. Ideghártya-leválásról abban az esetben beszélünk, ha az ideghártya belső rétege leválik a szemfalról. Az ideghártya idegsejtjei érzékelik a szembe kerülő fényt, és jeleket küldenek az agyba a látott képről. Azonban az ideghártya leválása esetén a folyamat nem tud megfelelően lezajlani. Homályos látás vagy látásvesztés léphet föl. Az ideghártya-leválás azonnali orvosi beavatkozást igényel. Időben történő sebészeti beavatkozással megmenthető a látás.

Az ideghártya-leválás gyakran az üvegtesti gél (sűrű, zselé állagú anyag, amely a szem központi részét tölti ki) összehúzódásának következtében alakul ki. Az üvegtesti gél összezsugorodása természetes öregedési folyamat, és akár ártalmatlan is lehet. Egyes esetekben azonban az üvegtesti gél túl erősen kapcsolódik az ideghártyához, és ahogy a gél összehúzódik, olyan erősen húzza magával az ideghártyát, hogy az leszakad.


close