Kötőhártya

A kötőhártya (conjunctiva) egy átlátszó nyálkahártya, amely a szem ínhártyáját, másnéven a szemfehérjét borítja. A kötőhártya átlátszó nyálkát termel, amely nedvesen tartja a szemgolyót.

Az alábbiakban a kötőhártya felépítéséről és feladatáról, működéséről olvashat.

A kötőhártya (conjunctiva) egy átlátszó nyálkahártya, amely a szem ínhártyáját (a szemfehérjét) borítja. A kötőhártya beborítja a szemhéj belső felszínét. A kötőhártyában található apró erekből felépülő mirigyek könnyfilmet hoznak létre, amely nedvesíti és védi a szemet. Amikor a szem irritált, sérült vagy fertőződött, a mirigyekben található erek kitágulnak, így a szemfehérje vörösnek látszik. A kötőhártya erős, rugalmas szövet. Azonban ha a szembe éles vagy hegyes tárgy kerül, a szövet elszakadhat. Ilyen tárgy lehet például köröm, faág, papír széle.

A kötőhártya felépítése

A kötőhártya három területből áll:

  • szemhéjjal kapcsolatos (palpebrális) kötőhártya– a szemhéjak belső részét borítja
  • bulbáris kötőhártya – a szemgolyó külső részét borítja
  • kötőhártya-boltozat (fornix) – összeköti a szemhéjat és a szemgolyót

A palpebrális conjunctiva mérsékelten vastag, míg a bulbáris kötőhártya nagyon vékony és mozgékony, vagyis könnyen csúszik az általa beborított szemgolyón. Mivel a bulbáris kötőhártya átlátszó, láthatóak az alatta fekvő erek. A bulbáris kötőhártyában a könnyréteg fontos összetevői választódnak ki, amelyek védik és táplálják a szaruhártyát. A kötőhártya-boltozat a felső szemhéj és a szemgolyó között elhelyezkedő laza rész, amely a szemgolyó szabad mozgását biztosítja.

A kötőhártya feladata

A kötőhártya átlátszó nyálkát termel, amely nedvesen tartja a szemgolyót és egy kis könnyet is termel. A könny segít a szem tisztántartásában. A legtöbb könnyet azonban a könnymirigyek termelik, amelyek a szemgödör felső részének külső sarkában helyezkednek el. A könnymirigyek egyenletesen terítik szét a nyálkát és a könnyet a szem felszínén mindenegyes pislantás alkalmával. Pislantás után a folyadék egyenletesen eloszlik a szemen, majd a szemhéj apró csatornáiba folyik, és a könnyzacskóba kerül. A könnymirigyek és a kötőhártya által termelt nyálka és könny végül az orrjáraton keresztül távozik.


close