Szürkehályog-műtét

A szürkehályog-műtét napjainkban már rutin beavatkozásnak minősül, és nem jár különösebb kockázattal. Fontos azonban, hogy egy szemész szakorvossal előzetesen konzultáljunk az esetleges komplikációkról.

A szemlencse elszürkülésével járó szürke hályog a beteg látását folyamatosan teszi egyre elmosódottabbá, változó mértékű szemromlást eredményezve.

A 65-75 éves kor közötti népességnek nagyjából a fele szenved tőle, és ez a gyakoriság a 75 éven felüliek körében további közel 20 százalékkal növekszik. Az időskori szürke hályog az öregedés természetes velejárója, és bár az általa okozott látásromlás gyógyszerekkel nem kezelhető, műtéti úton korrigálható. A legtöbben komoly félelmekkel vágnak bele a szemük világát érintő beavatkozásba, de hogyan is zajlik le egy ilyen műtét?

Szürkehályog-műtét előtti szemvizsgálat

Az operációt megelőzően a beteget alapos szemvizsgálatnak vetik alá, melynek során ellenőrzik, hogy milyen egyéb betegség érintheti a szemet. Sok esetben makuladegeneráció, vagy zöld hályog jelenlétére is fény derül ezeken a vizsgálatokon, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy a szemet nem lehet megműteni, de jelentősen befolyásolják a beavatkozás sikerességét, azaz a korrekció mértékét.

A műtét menete

Ha a beteg állapota lehetővé teszi, elkezdődhet a műtét, amely helyi érzéstelenítéssel történik. A beteg, beszürkült lencsét az orvos eltávolítja, és a helyére egy műanyagból, akrilból vagy szilikonból készült lencsét helyez fel. Ennek első lépéseként egy bemetszést ejtenek a szaruhártyán, majd ultrahang segítségével „összezúzzák” a szemlencsét. A bemetszésen keresztül eltávolítják a darabokat. Ezt követően kerülhet a helyére a mesterségesen kialakított lencse, amit a beteg szeméhez igazítottak, hogy számára a lehető legélesebb látást biztosítsa. A műtét közben a beteg szemébe speciális szemcseppekből csepegtetnek.

Ritka komplikáció

Napjainkban a szürkehályog-műtét már egy rutin beavatkozásnak minősül, csupán az esetek 1-2 százalékában alakul ki komplikáció. A műtétet követően jelentkezhetnek irritációk és visszatérő, szúró érzet a szemben, ezek azonban a patikában vény nélkül is kapható fájdalomcsillapítókkal kezelhetők. Fontos azonban, hogy a műtét előtt szemész szakorvossal konzultáljunk az esetleges kockázatokról.


close