A kontaktlencse-viselés lehetséges szövődményei

A kontaktlencse viselése napjainkban igen elterjedt és divatos dolog. Manapság már nem csak a fénytörési hibák korrigálása céljából viselik a kontaktlencsét, hanem divatból is, hiszen így könnyen megváltoztatható a szemszín, sőt ma már különböző motívumokkal ellátott kontaktlencsét is vásárolhatunk.

Akár szemészeti okból, akár divatból viseljük a kontaktlencsét, azt ne felejtsük el, hogy az alapvető higiéniás szabályokat be kell tartani a lencse viselésével kapcsolatosan.

Az alábbiakban arról olvashat, hogy melyek azok a leggyakoribb szövődmények, melyek a kontaktlencse viselése során előfordulhatnak, hogyan előzheti meg ezeket, illetve kialakulásuk esetén milyen teendők javasoltak.

Kontaktlencse oxigén-áteresztő képessége

A kontaktlencsék különböző mértékben eresztik át az oxigént. Ez a tényező azért fontos, mert a szaruhártyában nincsenek erek, az oxigént a levegőből nyeri. Ha ez az oxigénellátás károsodik a kontaktlencse viselése miatt, szaruhártya-károsodás jelentkezhet.

A kontaktlencse és a szemgyulladások

A kontaktlencse nem megfelelő tárolása, rendszeres piszkálása, dörzsölése gyulladások kialakulását okozhatja. Ha kialakul a szemgyulladás, akkor a kontaktlencsét a gyógyulásig nem szabad viselni, ennek pontos időtartamáról a kezelőorvos nyilatkozik. Ritkán, kemény kontaktlencsét viselőknél előfordulhat, hogy a kontaktlencse a szemhéj felső áthajlásába kerül, és itt irritálja a nyálkahártyát, ez akár sokáig tünetmentes is maradhat.

A kontaktlencse és a szem szárazsága

Gyakori probléma a kontaktlencsét viselők között a szem szárazsága, mely kellemetlen szubjektív panaszokat okoz, mint például idegen test érzése a szemben. A szem felszínén lévő kontaktlencse víztartalmát folyamatosan pótolni kell, ez a könnyfilmből történik. Gyakrabban jelentkezik probléma a magasabb víztartalmú kontaktlencséknél, ezek a lágy kontaktlencsék hajlamosabbak a dehidrálódásra, azaz a vízvesztésre, ezért bizonyos esetekben – mint például monitornézés, koncentrált munkavégzés – szemszárazságot okozhatnak.

Ilyen esetekben javasolt a rendszeres pislogásra tudatosan odafigyelni, műkönnyet használni. Léteznek speciális, kifejezetten kontaktlencse-viselőknek kialakított műkönnyek, ezekről optometrista vagy szemészorvos tud felvilágosítást adni.


close