Szaruhártya betegségei

A szaruhártya betegségeinek hátterében veleszületett, degeneratív vagy időskori elváltozás, gyulladás, fertőzés, sérülés állhat. A jó látás megőrzése érdekében mielőbb érdemes szakorvoshoz fordulni a problémákkal.

Az alábbiakban a szaruhártya betegségeiről, kialakulásuk okozóiról, kezelésükről kaphat bővebb információt.

A szaruhártya az emberi szervezet egyetlen átlátszó szövete, a megfelelő látáshoz rétegei épsége feltétlenül szükséges. Normális állapotában sima, fényes. Ereket nem, idegvégződéseket tartalmaz, a szaruhártya betegsége, sérülése esetén ezért érez a beteg fájdalmat. Vizsgálatakor ellenőrzik felszínét, átlátszóságát, görbületét, érzékenységét.

Milyen betegségei lehetnek a szaruhártyának?

A szaruhártya betegségeit okozhatja sérülés, fertőzés (baktérium, vírus, gomba), gyulladás (ez lehet immunológiai ), degeneratív, veleszületett elváltozás.

Amennyiben görbületi hibát találnak, ezt szemüveggel vagy kontaktlencsével korrigálnak. Ha a szaruhártya nagyobb az átlagosnál, de ez nem okoz panaszt, nem szükséges a kezelés.

Gyakori megbetegedés a keratoconus, amely a szerv vázának elvékonyodását, közepének kidomborodását okozza, viszonylag gyors látásromlás, kényelmetlenné váló kontaktlencse esetén érdemes gyanakodni rá. Kezelni szemüveg vagy kontaktlencse használatával, epikeratoplasztikával, súlyos esetben műtéttel, szaruhártya-átültetéssel lehet. Operációt javasolhat az orvos görbületi sérülések korrigálására is.

További cikkünk erről a témáról: Keratoconus

Szaruhártya kilyukadása

Baktériumok és vírusok (esetleg gombák és paraziták) okozhatnak gyulladást a szaruhártyán, melyek mélyebb rétegekben heget okozhatnak, emiatt rontják az átlátszóságot. A szaruhártya kilyukadása is bekövetkezhet, ezért kezelni kell. Mivel fájdalmas betegségről van szó, a páciensek általában időben orvoshoz fordulnak miatta.

A szaruhártya szélén kialakul szürke gyűrű lipidlerakódást jelenthet, amely idősebb korban gyakori probléma. Súlyos látásromlás esetén műtétre lehet szükség, ahogy a degeneratív és a veleszületett elváltozások esetén is.

Bármilyen szennyeződés kerül a szaruhártyára – ez gyakori, hiszen ez a legkülső réteg –, azt azonnal el kell távolítani, nehogy komolyabb sérülést okozzon.


close