Karikás szem

Számos tényező befolyásolja, kinek milyen gyakran, illetve milyen mértékben karikás a szeme. A szem alatti bőr vastagságától, valamint a hajszálérhálózat állapotától ugyanúgy függhet, mint a bőrben található pigment mennyiségétől, vagy a száraz bőrtípustól.

Az alábbiakban részletesen olvashat a szem környéki karikák kialakulásának okairól, illetve kezeléséről.

A karikás szem kialakulása

A szem alatti sötét elváltozás általában a sokat tanuló, dolgozó emberekre jellemző. Elsősorban a stresszes életmód, az alváshiány váltja ki a karikákat. A jelenség szinte garantáltan megjelenik azoknak az arcán, akik túl sok kávét fogyasztanak, illetve kevés folyadékot isznak.

A száraz bőrtípusú embereknél könnyebben kialakulhatnak a karikák. Mivel a dohányfüst is szárítja a bőrt, ezért a dohányzás szintén növeli a szem alatti karikák formálódásának esélyét. Ha valaki túl sokat ül a monitor előtt, ugyancsak számolhat a kellemetlen jelenséggel.

A női nem képviselőinek gyakrabban kell szembesülniük a problémával, mert a hormonális változások, a terhesség és a menstruáció alatt többnyire megjelennek a szem alatti karikák is.

Szemsérülés, illetve egyéb betegségek hatására is kialakulhatnak vörös vagy sötét karimák, amelyek attól függően változtatják a színűket, hogy a beteg a felépülés melyik stádiumában jár éppen.

Mit lehet tenni a karikás szemek ellen?

A nem kívánt karikák eltüntetése érdekében érdemes egy kicsit többet aludni, és ha lehet, ne hason fekve. Igénybe lehet venni különböző masszázsokat, amelyek serkentik a vérkeringést, de vannak vérkeringést javító krémek is.

Az egészséges bőr egyik ismérve a kellő hidratáltság. Arckrémek és szemránc krémek széles választéka áll a rendelkezésünkre, de ezek közül nehéz megtalálni a megfelelőt, mert használatukkor az arra hajlamosaknál allergiás reakció léphet fel. Az allergiás gyulladás tünetei között a viszketés és az égő érzés mellett a szem körüli karikák kialakulása is szerepel. Ilyenkor antiallergén kezelés szükséges.

Ha a karikás szem egyéb betegséget jelez, a pontos diagnózis után a konkrét betegséget kell kezelni, és a gyógyulási folyamat során a karikák fokozatosan elhalványulnak.


close