Időskori sárgafolt-sorvadás

Rengetegen vesztik el látásukat időskori sárgafoltsorvadás, azaz makuladegeneráció miatt, pedig idős korban a szellemi frissesség megtartásához különösen nagy szükség lenne az éleslátásra, az olvasási képességre.

Az alábbiakban az időskori sárgafolt-sorvadásról, kialakulásáról, tüneteiről, kezelési módszereiről szerezhet bővebb információt.

A vakok 22-25 százaléka szenved időskori sárgafolt-sorvadásban. A köznyelv szemfenéki meszesedésnek is nevezi, valójában az éleslátásért felelős sárgafolt (macula) sejtjeinek elhalását jelenti. Mivel az ideghártyába így nem jut elég vér, új, gyenge falú erek képződnek, amelyeken könnyen szivárog a folyadék (vér). Tipikusan időskori betegség, 50 éves kor fölött jelentkezik.

Száraz és nedves időskori sárgafolt-sorvadás

Két formáját különböztetjük meg. A száraz forma esetén a maculán található sárgás gócok és a látópigmentek változnak meg, szinte szó szerint kikopnak. A látás ebben a változatban lassan romlik, de nedves típusra válthat.

A nedves forma esetén kóros érhálózat képződik, ez lehet kisebb-nagyobb kiterjedésű, de minden esetre jellemző, hogy a beteg állapota gyorsan romlik. Az erek a retinába jutva vérzést okozhatnak, 1-2 év múltán a behegesedett elzáródott erek miatt beáll a vakság.

Száraz és nedves típus esetén is hasonló tünetek jelentkeznek, a látótér középső részén homályos, szürkés, esetenként fekete folt jelenik meg, az egyenes vonalak görbülni látszanak, nehéz azonosítani az arcokat, a tárgyak méretét, az egyik szem másik színt észlel, mint a másik.

Az időskori sárgafolt-sorvadás diagnózisa

A diagnózist látásélesség-vizsgálattal, szemfenék-vizsgálattal, FLAG vagyis fluoreszcens angiográfiával, OCT vagyis optikai koherencia tomográfiával (ultrahang-vizsgálathoz hasonló) állítják fel. Otthon is ellenőrizhetjük magunkat, ha a csempét nézve úgy látjuk, a vonalak nem egyenesek, illetve foltot észlelünk, érdemes orvoshoz fordulni.

Az időskori sárgafolt-sorvadás kezelése

A dohányzást elhagyása javasolt, antioxidánsok, vitaminok, nyomelemek fogyasztása ajánlott. A szem belsejébe jutatott szteroidos injekció lassíthatja a folyamatot. Nedves típusnál alkalmazhatnak lézeres terápiát (valamint termoterápiát) a kórós érhálózat elpusztítására, de erre nem minden szem alkalmas. Ideghártya-műtétet ritkán alkalmaznak, mert az eredmény korántsem tökéletes. Különféle segédeszközökkel próbálnak javítani a beteg látásán: nagyító, lámpás nagyító, projektorok, távcsövek mind-mind rendelkezésre állnak.


close